Îngheţata este unul dintre cele mai nutritive deserturi pe perioada de vară: este hidratantă şi răcoroasă. În plus, majoriatatea sortimenetelor de îngheţată sunt pe bază de lapte şi derivate din lapte, un ajutor util în aportul nostru de calciu.
Acele îngheţate din fructe, sorbeturile, dacă sunt făcute cu suc natural de fructe, aduc aport de vitamine. Sorbetul are şi mult mai puţine calorii”, explică Corina Zugravu, medic primar specialist în igiena alimentaţiei şi nutriţie.
Aflaţi mai jos care sunt cele mai sănătoase sortimente de îngheţată, ce ingredient neobişnuit conţine şi care este cantitatea recomandată de medici.
1 Desertul cu cele mai puţine calorii
Îngheţata este un desert mult mai sănătos decât tartele, prăjiturile cu cremă sau alte dulciuri.În funcţie de sortiment, poate avea între 100 şi 400 de calorii. Există însă o capcană: mulţi nu se limitează la o singură îngheţată pe zi, iar caloriile se adună. „Există şi variante de îngheţată care au calorii puţine. Tentaţia este mai mare la cei care cumpără o cutie mare. Dar controlul ţine de fiecare în parte”, adaugă medicul nutriţionist Corina Zugravu.
2 Dă dependenţă
Un studiu publicat de portalul Web MD arată că persoanele care mănâncă îngheţată frecvent nu mai resimt aceeaşi plăcere atunci când consumă acest produs comparativ cu cei care îl mănâncă foarte rar.
3 Provoacă dureri de cap şi facilitează infecţiile
În mod surpinzător, chiar şi un lucru atât de plăcut cum este îngheţata poate cauza migrene. Cum se explică asta? În contact cu căldura din gură, îngheţata rece face ca nervii care controlează circulaţia sângelui să se inflameze. Tensiunea arterială creşte şi astfel apar migrenele. Le puteţi preveni dacă în loc să înfulecaţi, mâncaţi mai încet alimentele foarte reci, inclusiv îngheţata.
Medicul nutriţionist ţine că adauge că nu se face neapărat roşu în gât de la îngheţată. „Poate fi posibil, doar dacă este consumată cu nemiluita. Expunerea bruscă la rece face ca infecţiile să fie mai uşor luate, dar de cei care au deja imunitatea scăzută şi o mănâncă pe nerăsuflate, fără să o aducă la temperatura corpului „, mai atenţionează nutriţionistul Corina Zugravu.
4 Îngheţata pe băţ îngraşă mai puţin decât cea la cornet
În general, o îngheţată pe băţ poate avea între 60 şi 130 de calorii, în timp ce îngheţata la cornet poate ajunge şi la 400 de calorii (şi 13 grame de grăsimi saturate), în funcţie de amestecul şi de toppingul pe care îl alegeţi.
5 Ingredientul secret: o proteină din peşte
Un ingredient mai puţin cunoscut, responsabil de textura cremoasă a îngheţatei, este o proteină din peşte. Aceasta este folosită pentru omogenizare şi previne cristalizarea îngheţatei.