Sari la conținut

Cinci lucruri importante, pe care orice femeie trebuie să le cunoască, despre cancerul care a ucis-o pe Edith Gonzales

Cancerul ovarian, cel care a ucis-o pe actrița Edith Gonzales, este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvență la femei, cu o incidență care este cu 50% mai mare decât media mondială — 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Anual sunt diagnosticate peste 1.600 de cazuri noi de cancer și sunt înregistrate 980 de decese, potrivit Globocan 2014. Un risc mai mare de a face cancer ovarian îl au femeile trecute de vârsta de 40 de ani, cele care au avut prima sarcină după vârsta de 30 de ani, cele la care s-a instalat o menopauză tardivă, femeile care suferă de infertilitate sau care au avut cazuri de cancer ovarian, de colon sau cancer la sân în istoricul familiei.

Vă prezentăm mai jos cinci lucruri despre acest tip de cancer pe care orice femeie ar trebuie să le cunoască

  1. Factorii de risc

– Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului ovarian este istoricul familial al bolii. Şansele de a face boala sunt de 3 ori mai mari în cazul femeilor care au avut cel puţin o rudă de gradul I (mamă sau soră) care să fi avut acest tip de cancer.

Studiile au arătat că moştenirea unui defect al genelor BRCA1 şi BRCA2 creşte riscul unei femei de a dezvolta cancer de ovar cu 10% până la 40%. În mod normal aceste gene au rolul de a preveni apariţia celulelor canceroase, însă dacă o persoana moşteneşte aceste gene care au suferit mutaţii, devine mai susceptibilă dezvoltarii cancerului ovarian sau de sân.

– Terapia hormonală de substituţie. Administrarea unei terapii de substituţie creste riscurile, iar specialiştii recomandă în faza incipientă a tratamentului, doar dozele minim active;

– Lipsa unei metode contraceptive hormonale. Contraceptivele orale, folosite doar la sftul medicului scad riscurile

– Prima menstruaţie înainte de 12 ani.  Apariţia primi menstruaţii înainte de vârsta de 12 ani reprezită o dereglare a normalătăţii organismului;

– Infertilitatea. Femeile cu o viaţă sexuală activă, dar care nu reuşesc să rămână însărcinate în repetate rânduri prezintă un risc crescut

– Sindromul ovarelor polichistice. Acest sindrom poate fi şi el un factor de risc, deoarece presupune secreţia de hormoni androgeni, specifici acestui tip de cancer;

– Instalarea menopauzei dupa varsta de 50 de ani – cu cat o femeie are mai multe cicluri menstruale, cu atat riscul creste;

  1. Simptomele

Unul dintre motivele pentru care cancerul ovarian este dificil de detectat în stadiile incipiente este că simptomele sunt asemănătoare cu ale altor afecţiuni.

Iată câteva dintre simptomele care ar trebui să vă pună pe gânduri:

– Disconort sau durer în zona pelvină

– Indigestie severă sau greţuri

– Mărirea abdomenului

– Sângerări vaginale

-Durere în timpul actului sexual

– Oboseală şi somnolenţă

– Dereglări ale menstruaţiei

Pentru a diferenţia simptomele cancerului ovarian de cele ale altor afecţiuni, cercetătorii au identificat frecvenţa, severitatea şi durata simptomelor care apar cel mai frevent în cazul cancerului ovarian.

Asocierea durerilor abdominale, cu durerile pelvine, cu balonarea, constipaţia şi mărirea abdomenului apare cel mai adesea în cazul cancerului ovarian.  În Aproximativ 43% dintre cazurile de cancer ovarian toate aceste simtome apar împreună.

  1. Prevenția

Deocamdată nu există o metodă eficientă pentru prevenirea acestui tip de cancer, însă dieta echilibrată, exerciţiile fizice şi reducerea stresului poate ajuta.

Există anumite metode care au dovedit că pot reduce riscul unei femei de apariţie a cancerului ovarian, acestea includ:

– Alăptatul la sân şi sarcina: naşterea unuia sau mai multor copii, mai ales dacă prima sarcină apare îînainte de 25 de ani şi alăptatul la sân sunt factori de protecţie împotriva cancerului ovarian;

– Ligatura tubară: aceasta este o intervenţie chirurgicală în care trompele uterine sunt ligaturate pentru a preveni sarcina. S-a observat că această procedură reduce riscul relativ de a dezvolta cancer ovarian. Se foloseşte în special în cazul persoanelor cu un risc foarte ridicat de cancer ovarian şi numai după o discuţie cu medicul specialist.

– Histerectomia: s-a demonstrat că acest procedeu chirurgical reduce riscul pentru cancer ovarian şi se poate impune dacă persoana respectiva are un istoric familial de cancer ovarian sau cancer de sân, ori persoana are peste 40 de ani.

– Ovarectomia profilactică: înseamnă îndepărtarea chirurgicală a unuia sau ambelor ovare. Are indicaţii bine stabilite, adresându-se doar persoanelor cu un risc foarte crescut de cancer.

  1. Tratamentul

Depinde de mai multi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii.

Intervenţia chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur (dacă este cazul) precum trompe uterine sau uter şi reprezintă primul pas obligatoriu al secvenţei terapeutice.

Chimioterapia şi radioterapia sunt, de asemenea, folosite în tratamentul cancerului ovarian  pentru distrugerea celulelor canceroase.

În prezent, ultimele cercetari au arătat că terapia ţintită cu medicamente cu mecanisme de acţiune inovatoare poate oferi beneficii clinice pacientelor cu cancer ovarian.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel