Sari la conținut

Cinci greșeli pe care le faci în timpul dușului

Este bine sa ne facem dus in fiecare zi? Dar pe cap, este bine sa ne spalam zilnic? Ce gel de dus trebuie sa folosim? Dr. Derek V Chan, un dermatolog foarte popular din New York, decide sa ne raspunda la toate aceste intrebari.

1.Te speli cu apa prea fierbinte

Dusurile fierbinti pot fi foarte placute, dar se pare ca dusurile cu apa potrivita sunt mai indicate. Apa fierbinte poate reduce hidratarea pieleii si poate inlatura lubrifiantii naturali ai pielii. Spre exemplu, persoanele care au diferite eczeme pe piele risca sa si le inrautateasca daca fac dus cu apa fierbinte. In plus, chiar si un scurt dus cu o temperatura a apei foarte crescuta (de peste 49 de gr Celsius) poate provoca arsuri de gradul al treilea.

De aceea este foarte important sa controlam temperatura apei atunci cand facem dus si sa avem grija sa nu depaseasca 43 de grade celsius.

2. Nu folosesti corect samponul
Indiferent de samponul si balsamul pe care il folositi, este bine sa va intindeti samponul sau balsamul pe scalp, sa va masati usor si apoi sa il lasati doua sau trei minute sa actioneze.Daca folositi un sampon medical impotriva matretii, este recomandat sa il lasati sa actioneze intre trei si cinci minute. De asemenea, nu aplicati samponul doar pe firul de par, ci si pe scalp. Este foarte important ca samponul sa actioneze asupra scalpului.

3. Nu alegi gel de dus potrivit tipului tau de piele
Alegerea sapunului sau a gelului de dus depinde foarte mult de tipul de piele si de gusturile fiecaruia. Puteti alege un sapun cu eucalipt, levantica sau orice alta aroma preferati. Daca aveti o piele sensibila, este recomandat sa alegeti un sampon mai bland, care sa nu usuce pielea sau sa o afecteze intr-un fel sau altul.

4. Iti exfoliezi pielea prea des
Pielea se exfolieaza singura, este un proces natural. Este bine, insa, sa o ajutam si noi pentru ca exfolierea este un remediu perfect impotriva inlaturarii acneei si a porilor incarcati. Spre exemplu, exfolierea tenului o data sau de doua ori pe saptamana poate fi foarte benefica pentru piele. Puteti cere sfatul dermatologului vostru referitor la ce produse de exfoliere este indicat sa folositi, dar evitati sa o faceti prea des. Exfolierea agresiva indeparteaza agentii protectori naturali ai pielii si poate sensibiliza pielea lasand-o complet vulnerabila in fata eczemelor si a altor infectii.
5. Nu te usuci corect
Se recomanda ca dupa baie sa nu va stergeti, ci sa va tamponati usor cu un prosop curat si usor incalzit.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel