Cinci greșeli care agravează răceala și gripa

Din cuprinsul articolului

“Ia o aspirina si o sa-ti treaca“ – un sfat comun pe care-l primim atunci cand ne confruntam cu primele semne ale racelii. Cu toate acestea, ignorarea simptomelor timpurii este una dintre cele mai comune greseli care agraveaza majoritatea afectiunilor, inclusiv virozele respiratorii sau gripa.

Cu peste 200 de tipuri de virusuri responsabili pentru o raceala comuna, inevitabil un adult se va confrunta in general cu 4-5 raceli de-a lungul unui singur an, iar in cazul copiilor numarul creste pana la 8. Tocmai de aceea, specialistii Ropharma ne avertizeaza asupra tratarii corespunzatoare a simptomelor inca de la aparitia acestora si evitarea unor greseli comune care pot agrava si prelungi o simpla raceala si gripa.

Antibioticele nu trateaza orice raceala!

“In cazul in care aveti o infectie bacteriana, aceasta se va trata in majoritatea cazurilor cu ajutorul antibioticelor. Totusi, infectiile pot fi provocate si de fungi sau virusuri, care nu raspund la acest tip de tratament. Astfel, administrarea acestora atunci cand nu e cazul, duce la dezvoltarea unei rezistente la viitoarele infectii. Mai mult decat atat, pentru ca antibioticele nu fac diferenta intre bacteriile care au produs infectia si cele benefice organismului, orice astfel de tratament va produce un dezechilibru al florei intestinale, bucale si vaginale si scaderea rezistentei organismului“, explica dr. Tania Bejan, imunolog.

Hidratarea insuficienta prelungeste raceala
Atunci cand suntem raciti ne putem confrunta cu un apetit mai scazut si chiar refuzul de a consuma lichide, insa acestea pot determina lipsuri in organism si chiar prelungi raceala. Leacul traditional al supei de pui nu este doar o invatatura a bunicilor, ci chiar ajuta la ameliorarea simptomelor si imbunatatirea rezistentei organismului. Mentinerea unui nivel optim de hidratare grabeste eliminarea toxinelor din organism si totodata fluidizeaza eliminarea infectiei de la nivelul sinusurilor si sistemului respirator.

Spray-urile nazale trebuie utilizate cu precautie!
“Desi initial isi fac efectul cu rapiditate, utilizarea excesiva a spray-urilor nazale va avea o actiune opusa asupra sinusurilor. Administrarea acestora pe o perioada mai lunga de 3-4 zile va cauza inflamarea si iritarea membranelor nazale, inrautatind astfel respiratia. In cazul in care infectiile la nivelul sinusurilor va impiedica sa respirati, puteti incerca spalaturile nazale cu un amestec natural de apa si sare de mare “, recomanda specialistul.

Odihna suficienta este cheia in tratamenul racelii

Deoarece in timp ce suntem raciti organismul este suprasolicitat din cauza infectiei si combaterea simptomelor acesteia, starea de oboseala si somnolenta va creste. Este important sa nu ignoram acest semnal al corpului, in special in conditiile in care sistemul imunitar este profund afectat de lipsa somnului. Astfel lipsa acestuia nu doar ca ne sensibilizeaza in fata racelilor si gripelor ci pericliteaza capacitatea de a lupta ulterior cu ele pentru ca somnul insuficient, ca si stresul, determina scaderea numarului de celule imunitare din corp.

Fumatul afecteaza tusea
“In afara consecintelor negative asupra sanatatii, fumatul afecteaza intreg sistemul respirator si tusea. Atunci cand fumati, plamanii deja iritati din cauza racelii vor deveni mult mai sensibili si mai inflamati, acelasi fiind cazul si tractului respirator. In plus, si fumatul pasiv dauneaza, pentru ca fumul de tigara paralizeaza cilii din fosele nazale, responsabili pentru protejarea si eliminarea germenilor si virusurilor din nas. Efectul nociv al unei singure tigari dureaza aproximativ 30-40 de minute“, explica dr. Tania Bejan.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

29 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

58 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: