Sari la conținut

Cinci fructe pentru scăderea trigliceridelor

scaderea trigliceridelor
sursa foto: arhiva doctorul zilei
avc

Consumul de fructe este unul dintre cei mai importanți factori pentru ființele umane datorită nutrienților pe care aceste alimente le conțin. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul acestora în cantități moderate. Este demn de remarcat faptul că unele fructe, în special, ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge.

Trigliceridele sunt un tip de grăsime din organism care călătorește prin sânge în particule rotunde numite lipoproteine. La niveluri optime, această lipidă este una dintre principalele surse de energie, însă, atunci când nivelurile sunt ridicate, reprezintă un factor declanșator pentru diverse boli.

Există intervale pentru definirea nivelului de trigliceride, care sunt stabilite în urma unui simplu test de sânge. Un nivel normal al trigliceridelor este mai mic de 150 miligrame pe decilitru (mg/dl) sau mai mic. O persoană este la limita unui nivel ridicat de trigliceride atunci când are între 150 și 199 mg/dl (1,8 și 2,2 mmol/l).

Persoanele care au o dietă încărcată cu zaharuri, carbohidrați, grăsimi saturate și care consumă frecvent alcool sunt mai predispuse să aibă niveluri crescute ale acestei lipide în sânge.

Cinci fructe pentru scăderea trigliceridelor

Cele mai frecvente afecțiuni care apar la persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride sunt rezistența la insulină, obezitatea, pancreatita, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Este important de precizat că acest tip de riscuri și situații nu apar doar la persoanele în vârstă, ci pot apărea și la persoanele mai tinere, ceea ce ridică și mai multe semnale de alarmă în cazul testelor de trigliceride.

Ceea ce recomandă cel mai mult medicii pentru a reduce aceste valori negative este o dietă adecvată, formată din legume, fructe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, cereale integrale bogate în fibre, printre altele.

În acest sens, așa cum am menționat mai sus, există unele fructe care reduc aceste niveluri. „Unele dintre fructele cele mai bogate în fibre pe care le puteți găsi pe piață sunt merele, bananele, piersicile și perele. Avocado poate fi, de asemenea, o opțiune foarte bună, deoarece conține cantități mari de grăsimi sănătoase care, în cele mai multe cazuri, nu reprezintă un risc pentru organism”, relatează site-ul El Universal.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel