Din cuprinsul articolului
Primele semne ale gastritei sunt: senzaţia de arsură şi apăsare în capul pieptului, greaţă, vomă, balonare, indigestii frecvente. Diagnosticul clar se poate stabili în urma unui examen radiologic cu bariu sau în printr-o endoscopie, ce permite medicului să exploreze interiorul esofagului, stomacului şi a primei părţi a intestinului subţire (duodenul).
Alimentația joacă un rol important în tratarea gastritei. “Respectaţi cele trei ore de mese plus două gustări, mestecaţi bine alimentele, nu vă aşezaţi la masă când aveţi nervi, nu mâncaţi cu mai puţin de trei ore înainte de culcare şi nu faceţi sport imediat după masă. Evitaţi alimentele care irită stomacul şi cresc aciditatea: grăsimi, prăjeli, carne în cantităţi mari, alimentele de tip fast-food, dulciurile, sarea în exces, alimentele prea fierbinţi sau prea reci şi condimentate, ceapa şi usturoiul, băuturile carbogazoase”, recomandă medicul nutriționist Corina Zugravu.
În plus, puteți apela la ajutorul următoarelor fructe:
1. Perele
Datorită vitaminelor B1, B2, B3, A, și C, și fibrelor pe care le conțin sunt printre cele mai recomandate în caz de gastrită. Perele reglează sistemul nervos și tractul digestiv.
2. Papaya
Pe lângă vitaminele B1, B2, A, și C, papaya conține și magneziu, fier și potasiu. În plus este benefic și pentru păr, piele, oase și întărește sistemul imunitar. Feliază papaya și pune-l în belnder împreună cu un pahar de iaurt. Consumă amestecul după micul dejun, prânz și cină.
3. Banană
Bananele au un nivel crescut de fibre. Conțin puține grăsimi și sunt o sursă excelentă de energie și au un ușor efect laxativ. Bananas are one of the fruits with the highest levels of fiber. Ferete-te de bananele verzi pentru că pot face mai mult rău decât bine.
4. Piersicile
Piersicile au efect diuretic și laxativ. De asemenea, conțin vitaminele A, C și E care aută la prevenirea Alzheimerului, cancerului și cataractei.
În cazul gastritei și frunzele de piersic sunt foarte benefice. Iată cum le puteți consuma:
Ingrediente:
- 2 linguri de frunze de piersic
- 1 ceașcă de apă fiartă
- Pune frunzele în apă pentru câteva minute apoi răcește infuzia și bea o ceașcă de două-trei ori pe zi.
5.Merele
Datorită unui compus numit pectină, când vin ân contact cu apa, merele creează un gel care protejează intestinele. De aceea sunt foarte eficiente în combaterea simptomelor gastritei.
Merele pot fi consumate la gustarile din zi sau in salate cu morcovi, dovleac sau alte vegetale. Puteti combina marul cu fulgi de cereale integrale.