Din cuprinsul articolului
Ficatul gras, cunoscut și sub numele de steatoză hepatică, este o afecțiune care apare atunci când acizii grași și trigliceridele sunt reținute în exces în celulele hepatice.
Ficatul este cel mai mare organ din organism. Funcția sa este de a ajuta la digerarea alimentelor, de a ajuta la stocarea energiei și de a elimina toxinele din organism.
Deși cauzele ficatului gras sunt necunoscute, specialiștii au constatat că este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2 și prediabet, obezitate, vârstă mijlocie sau înaintată, colesterol ridicat sau tensiune arterială ridicată, administrarea de corticosteroizi, tulburări metabolice sau pierderea rapidă în greutate.
Deși cele mai multe cazuri sunt asimptomatice sau devin evidente doar atunci când devine o problemă mai gravă, poate fi detectată prin prezența unor dureri de cap severe, digestie proastă și o senzație de inflamație în zona în care se află ficatul. Aceasta este o problemă reversibilă și depinde mai ales de o dietă bună și de reducerea grăsimilor din alimentație, după cum explică site-ul medical Medline Plus.
Site-ul de sănătate și frumusețe Mejor con Salud oferă câteva opțiuni de fructe care pot ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni. Merită menționat faptul că, dacă suferiți de această afecțiune, ar trebui să consultați un medic specialist pentru a organiza o dietă adecvată pentru fiecare persoană.
Tamarind
Acest fruct este bogat în fibre, iar specialiștii recomandă includerea lui în dietele de slăbit. Fibrele din tamarind se amestecă cu sucurile gastrice, umflându-se și reducând nevoia de a continua să mănânci.
De asemenea, fructul are proprietăți antioxidante, ceea ce este important deoarece celulele pot fi deteriorate atunci când nutrienții nu sunt descompuse corespunzător, contribuind la acumularea de grăsime în ficat. Antioxidanții pot ajuta la protejarea celulelor de astfel de daune.
Lămâie
Acest citric este bogat în vitamina C și are proprietăți antioxidante. Consumul de lămâie poate ajuta la protejarea ficatului de leziunile induse de alcool. În plus, se crede că ajută la o digestie mai ușoară, deoarece acizii săi pot ajuta la descompunerea alimentelor în stomac.
Pere
Cinci fructe care ajută la combaterea ficatului gras. Este un fruct bogat în apă. De asemenea, are un conținut ridicat de levuloză sau fructoză, care este un zahăr care se găsește în unele fructe și legume. Conține atât fibre insolubile, cât și solubile, care ajută la reglarea funcției intestinale, combătând astfel constipația.
Perele au efecte antioxidante și antiinflamatoare. Merită menționat faptul că două pere pe zi acoperă 20 % din aportul zilnic recomandat de vitamina C, aproximativ 10 % din acidul folic și o doză bună de complexul de vitamine B (B1, B2 și, într-o măsură mai mică, B3 și B6) și vitamina E.
Căpșuni
Acest fruct este bogat în fibre, conține vitamina C și substanțe antioxidante care protejează organismul și ajută la întărirea sistemului imunitar.
Acizii săi organici au o acțiune antiseptică și antiinflamatoare; din acest motiv, ar putea fi interesant să includeți căpșunile în alimentație pentru a îmbunătăți starea ficatului gras. Acest fruct este, de asemenea, foarte bogat în apă, ceea ce ajută la evitarea temutei retenții de lichide.
Se recomandă să consumați aproximativ șapte sau opt căpșuni pe zi. Acest fruct poate fi folosit pentru a face sucuri delicioase sau chiar pentru a prepara ceai de căpșuni.
Suc de pepene galben și suc de semințe de papaya
Combinației de suc de pepene galben și semințe de papaya i se atribuie beneficii care permit absorbția intestinală a grăsimilor și vitaminelor, precum și eliminarea substanțelor toxice și a excesului de colesterol.
Sucul se poate face cu două felii de pepene galben, două semințe de papaya și un pahar de apă. Toate ingredientele trebuie puse într-un blender și zdrobite până la o textură potrivită pentru băut. Înainte de a-l consuma, cel mai bine este să consultați un medic care să aprobe utilizarea lui.