Trebuia să fie o zi obişnuită de bălăceală la piscină pentru cinci prietene. S-a sfârşit însă la spital, unde grupul fete a ajuns cu dureri groaznice şi arsuri de gradul doi.
Jewels (12 ani) şi Jazmyn (9 ani), amândouă fiicele lui Stephanie Ellwanger şi prietenele lor şi-au petrecut câteva zile în spital la secţia de terapie intensivă fiind tratate cu morfină pentru alinarea durerilor. Acum fetele nu mai au voie să se expună la soare timp de şase luni.
Motivul pentru care fetele au căpătat acele arsuri groaznice i-a lăsat pe medici muţi de uimire. Cele cinci prietene s-au stropit cu zeamă de lămâie fapt care le-a provocat o fitofotodermatoză- reacţie la sucul de lămâie care le-a făcut pielea hipersensibilă la razele ultraviolete.
Fitofotodermatoza, cunoscută în termeni populari ca dermatita de pajişte, reprezintă un tip particular de erupţie inflamatorie cutanată fototoxică provocată de contactul pielii cu anumite substanţe fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare.
Printre cele mai cunoscute vegetale care produc acest tip de leziuni se numără lămâia păstârnacul, ţelina, pătrunjelul, morcovii, mazărea, bergamotele, pomelo, smochinele, iedera otrăvitoare şi brânca ursului.