Din cuprinsul articolului
Toată lumea are o problemă cu stomacul la un moment dat în viață. Cu toate acestea, de obicei, acest tip de disconfort nu este un motiv de îngrijorare, deși ar trebui să fie dacă sunt recurente.
Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite explică că afecțiunile digestive sunt tulburări care apar în tractul gastrointestinal (GI).
„În digestie, alimentele și băuturile sunt împărțite în părți mici numite nutrienți pe care organismul le poate absorbi și folosi pentru energie și care sunt elemente de bază ale celulelor.”
Totuși, în acest proces există simptome gastrointestinale care nu trebuie lăsate deoparte și ignorate, deoarece pot fi semne ale ceva grav, precizează un articol publicat de AARP, o organizație americană care îngrijește persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
Iată cinci dintre aceste supărări la care trebuie să fii atent.
Indiferent dacă este roșu aprins, roșu închis sau negru, dacă există sânge, nu ar trebui să treacă neobservat. Potrivit lui Nicholas E. Anthony, medic gastroenterolog la Atrium Health din Charlotte, Carolina de Nord, citat de sursa menționată mai sus, cele mai frecvente cauze ale acestei situații sunt hemoroizii și fisurile anale.
Cu toate acestea, sângele din scaun poate fi și unul dintre primele simptome ale cancerului de colon, mai ales dacă există o modificare a obiceiurilor intestinale sau forma scaunului.
Deoarece această boală este mai frecventă în rândul persoanelor peste 50 de ani, este deosebit de important ca aceștia să nu aștepte să se prezinte la medic. Alte cauze posibile de sângerare sunt polipii de colon, boala inflamatorie intestinală, colita și diverticuloza.
Mulți oameni pot experimenta crize ocazionale de constipație, iar studiile arată că este răspândită în special în rândul adulților în vârstă. Dar dacă această problemă nu este tratată, în timp, scaunul din colon poate deveni atât de mare și solid încât organismul nu îl poate elimina.
Devine apoi un proces dureros sau chiar mortal, avertizează specialistul. Dacă acest disconfort apare mai mult de șapte zile, ar trebui să consultați un medic.
Este aproape normal să te simți balonat după ce ai mâncat mult. Cu toate acestea, există o diferență între umflare și distensie. Aceasta din urmă este o creștere reală a dimensiunii abdominale și apare deoarece stomacul se umflă.
Dacă această situație persistă după ce ați avut suficient timp pentru a digera o masă, poate fi un semn al excesului de lichide sau gaze în intestinul subțire, ca urmare a unui blocaj, inflamație, proliferare bacteriană sau boli gastro-intestinale.
Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, dacă durerea sau alte simptome intestinale persistă săptămâni sau mai mult, s-ar putea întâmpla ceva mai grav.
Când o persoană se simte sătulă în ciuda faptului că mănâncă puțin, cea mai frecventă cauză este gastropareza, o afecțiune în care alimentele rămân în stomac mai mult decât ar trebui. Acest lucru se poate datora unei afecțiuni grave care afectează sistemul electric al stomacului.
Operațiile la stomac și diabetul pot declanșa, de asemenea, tulburarea. Dacă nu gastropareza, cauzele mai grave ale sațietății precoce includ un ulcer, blocaj sau tumoare.
Un alt disconfort la care trebuie să fii atent este refluxul, un proces fizic prin care acidul din stomac revine în esofag. Poartă numele de arsuri la stomac și este descrisă de unii ca un disconfort de arsură situat în spatele sternului și se deplasează până în gât, scrie Semana.
Potrivit Colegiului American de Gastroenterologie, dacă apare de două sau mai multe ori pe săptămână, dacă persoana simte că mâncarea se lipește sau dacă observă sânge sau pierdere în greutate, ar putea fi o problemă mai gravă cunoscută sub numele de boală de reflux gastroesofagian sau BRGE, pentru care este urgent să se obțină tratament de specialitate.
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…