Sari la conținut

Cinci dovezi că sexul la 50 de ani e la fel de bun ca la 20

Couple touching foreheads in bed

Gurile rele spun că după 50 de ani viața sexuală se apropie de final, însă anumiți sexologi se încăpățânează să susțină exact contrariul, oferind o serie de argumente pertinente în acest sens.

„Nu vă mai deranjează copiii și puteți face sex în orice colț al casei fără să vă gândiți că v-ar putea întrerupe cineva în cele mai dulci momente. Puteți avea cel mai bun sex de pe Pământ la 50 de ani”, spune Irwin Goldstein, directorul departamentului de sexologie din cadrul Spitalului Alvarado, San Diego.

1. Fără grija unei sarcini nedorite

La 30-40 de ani, viața sexuală este satisfăcătoare, dar partenerii încă au grija copiilor, a carierei și a contracepției. „În intervalul 45-50 de ani, femeile încă se pot alege cu o sarcină nedorită. Odată ce intră le menopauză, această grijă dispare. În plus, scapă de corvoada contraceptivelor și sunt mai liniștite în plan sexual”, spune Margaret E. Wierman, profesor la University of Colorado Health Sciences Center, din Denver.

2. Sexul e mai bun când este apreciat

La 50 de ani, cuplurile au deja o experiență solidă în pat, au trecut peste inhibiții și timiditate și știu exact ce-și dorește celălalt. „În plus, la menopauză, majoritatea femeilor încep să conștientiezeze că și-au cam neglijat viața sexuală în ultimul timp, și că trebuie să profite cât mai pot”, adaugă specialistul american.

3. Crește și libidoul

Experții vorbesc de o scădere a apetitului sexual o dată cu schimbările hormonale asociate menopauzei, însă nu este neapărat o regulă în acest sens. Mai mult, întreruperea anticoncepționalelor ar putea chiar să revigoreze dorința sexuală a femeilor. În orice caz, medicii le pot prescrie și terapii hormonale de substituție cu testosteron, care care sporesc apetitul sexual, fără a dăuna sănătății femeilor (terapiile cu estrogen au fost asociate cu risc mare de infarct miocardic).

4. Banii nu mai sunt o problemă

Nu mai aveţi grija ratelor la bănci, copiii sunt independenţi, aşa că vă puteţi folosi reursele financiare pentru a călători sau pentru a încerca distracţii de care nu v-aţi bucurat în tinereţe. Iar pentru că nu mai au grija carierei, femeile scapă de stres, inamicul numărul unu al împlinirii în plan sexual.

5. Lubrifianţii compensează dereglările hormonale

Schimbările hormonale pot, într-adevăr, să provoace uscăciune vaginală. Nu este un capăt de lume, spun specialiștii, care recomandă folosirea lubrifianților. Anumite tipuri de lubrifianți intensifică circulația sângelui în zona genitală și intensifică plăcerea.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel