Din cuprinsul articolului
Cinci condimente pe care ar trebui să le consumi zilnic. Nenumărate studii de cercetare au dovedit că mirodeniile au proprietăți antiinflamatorii care susțin sistemul imunitar și ajută la reducerea riscului de boli precum diabetul și hipertensiunea arterială. Iar turmericul, usturoiul, ghimbirul, scorțișoara și piperul roșu ar trebui să le introduci în dieta ta. Uite de ce.
Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, precum și pentru culoarea sa aurie strălucitoare, „turmericul este un mare câștigător în lumea condimentelor”, spune Marley.
Are un compus activ numit curcumină, un antioxidant puternic care a fost folosit de secole în medicina tradițională. Potrivit studiilor, curcumina poate ajuta la reducerea durerilor articulare la persoanele cu osteoartrită (o boală comună a articulațiilor), în timp ce un studiu din 2020 a concluzionat că curcumina poate chiar să protejeze împotriva bolilor de inimă.
Cu toate acestea, chiar dacă nu aveți artrită, merită să consumați turmeric, deoarece curcumina poate ajuta la combaterea inflamației din organism.
„Ghimbirul este bogat în compuși care sunt benefici pentru tot corpul”, spune Marley. Gingerolul, principalul compus care se găsește în ghimbir, este un alt puternic antiinflamator și antioxidant.
Ghimbirul, potrivit studiilor, poate fi eficient împotriva grețurilor, în special a grețurilor matinale, și poate avea și proprietăți antidiabetice. După ce au consumat în mod regulat pulbere de ghimbir, persoanele cu diabet de tip 2 au avut o îmbunătățire semnificativă a glicemiei.
Scorțișoara, un condiment aromat cu atât de multe beneficii. Poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și a circulației sângelui în organism.
„Triburile antice, precum mayașii, au făcut din scorțișoară parte din bucătăria lor și credeau în proprietățile sale vindecătoare. Și nu au greșit când au făcut acest lucru”, spune Kuzmina. El explică faptul că unul dintre beneficiile sale majore este efectul său benefic asupra nivelului de zahăr din sânge.
„Scorțișoara ajută la menținerea mai stabilă a nivelului de zahăr din sânge, asigurând un nivel constant de energie și prevenind schimbările de dispoziție și iritabilitatea.”
Așadar, consumul de scorțișoară, potrivit experților, a dus la o scădere a zahărului din sânge după o masă (ceea ce este excelent pentru a controla eliberarea de energie). În timp ce, un alt studiu a arătat că are potențialul de a reduce vârfurile de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.
Deși nu este strict un condiment, usturoiul este adesea folosit pentru a adăuga aromă mâncărurilor.
Majoritatea oamenilor iubesc usturoiul și asta este foarte bine. Pentru că nu numai că dă mâncării un gust extraordinar, dar are și multe beneficii pentru sănătate”, spune Marley. „Este perfect pentru lunile de iarnă, deoarece poate susține sistemul imunitar.”
De fapt, un studiu de 12 săptămâni a constatat că persoanele care au luat zilnic un supliment de usturoi au fost mai puțin predispuse să răcească și s-au recuperat mai repede în cazul în care au fost infectate.
Un alt studiu a constatat că suplimentele de usturoi au avut un impact semnificativ asupra scăderii tensiunii arteriale la persoanele care au tensiune arterială ridicată.
Piperul Cayenne este unul dintre cele mai iuți condimente din lume. „Din fericire, nu este nevoie să adăugați mult pentru a obține toate beneficiile, și chiar și ¼ linguriță este suficient pentru a fi adăugat la o masă”, explică Kuzmina .
Este, de asemenea, bogat în antioxidanți care ajută la menținerea celulelor sănătoase și le protejează de daune. În plus, s-a demonstrat că capsaicina, un fitonutrient care se găsește în piperul cayenne și care îi dă aroma picantă, reduce inflamația din organism și, prin urmare, are un efect preventiv împotriva bolilor cronice.
La urma urmei, ce este mai bun? Condimentele proaspete sau cele uscate?
„Depinde de condimentul în sine ,” spune Kuzmina. „Regula generală: dacă este o plantă precum busuiocul, oregano sau menta, este mai bine să fie proaspătă. Proprietățile lor tind să scadă în timpul procesului de uscare.
Condimentele, respectiv condimentele, sunt excelente atunci când sunt proaspete, dar cele uscate tind să aibă o concentrație mai mare a tuturor nutrienților.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…