Sari la conținut

Cinci cauze nebănuite care duc la infecții vaginale. Ce greșeală fac majoritatea femeilor în timpul menstruației?

Statisticile arata ca femeile dezvolta probleme ale zonei intime in special in perioada calduroasa a anului. Cu toate acestea, din necunostinta continua sa faca greseli care le pot expune si mai mult la astfel de fenomene.

Vremea calda si umeda din lunile de vara creaste riscul aparitiei infectiilor vaginale. O buna igiena intima, cu preparate care au ingredientele cele mai potrivite acestui scop poate ajuta cu siguranta la prevenirea unor astfel de situatii”, explica Cercet. dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara.

Iata cele mai comune greseli pe care majoritatea femeilor le fac atunci cand vine vorba de igiena intima vara.

Statul pe scaun ore in sir

Statul pe scaun prea mult timp, pe langa faptul ca duce la aparitia durerii in partea inferioara a spatelui, mareste riscul de infectii vaginale. Timpul lung de sedere in aceeasi pozitie creste temperatura si, prin urmare, umiditatea din zona genitala din cauza ventilatiei reduse. Caldura, frecarea si umiditatea provoaca iritatii in regiunea vaginala si creeaza conditii excelente pentru dezvoltarea germenilor si ciupercilor patogene. Cele mai frecvente amenintari la adresa sanatatii genitale cu care se confrunta femeile in timpul lunilor calde de vara sunt candidozele si infectii urinare.

Pentru a preveni aparitia acestor fenomene se considera ca o buna imunitate este suficienta iar in cadrul acesteia, capacitatea celulelor imunitare locale de a recunoaste si anihila agentii cauzatori este extrem de importanta”, spune specialistul.

Mijloace de igienizare a zonei intime

Desi femeile nu trebuie sa foloseasca orice produs de ingirijire intima, se estimeaza ca 20-40% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani folosesc sapun sau servetele care, de fapt, irita vaginul si sporesc riscul de infectii vaginale.

O igiena precara in timpul menstruatiei

In timpul verii, mentinerea unei bune igiene intime in timpul menstruatiei devine si mai importanta. Tampoanele sau absorbantele trebuie schimbate la cel mult patru ore sau mai des, permitand vaginului sa se mentina curat. Tot ce vine in contact cu pielea poate fi un potential iritant chimic. Utilizarea acelorasi tampoane si absorbante de ani de zile poate determina corpul sa devina sensibil la orice iritant din produs. Si produsele igieno-cosmetice utilizate ar trebui sa fie cat mai neutre si de mai buna calitate:

Lenjeria de corp care nu este din bumbac

Alegerea lenjeriei poate afecta posibilitatea de a dezvolta infectii vaginale. Deoarece matasea si tesaturile similare pot retine umezeala, cel mai bine este sa purtati lenjerie de corp care sa fie fabricata dintr-un material care sa permita pielii sa respire, cum ar fi bumbacul.

Purtarea lenjeriei din bumbac, precum si schimbarile frecvente ale acestora vor ajuta ca aparatul genital sa fie mai uscat, ceea ce va reduce posibilitatea aparitiei infectiilor vaginale.

Costumul de baie ud

Purtarea unui costum de baie umed pentru o lunga perioada de timp poate contribui la aparitia unei tendinte catre astfel de probleme. Mediul umed creat in acea zona permite dezvoltarea si inmultirea bacteriilor nocive.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel