Cinci boli care se agravează vara

Diabetul, pneumonia, artrita, bolile de piele, dar şi fertilitatea nu se împacă bine cu această perioadă a anului.

În ciuda credinţei populare conform căreia lumina soarelui de vară ajută la ameliorarea diverselor afecţiuni, multe boli nu răspund bine la temperaturi ridicate. Artrita, diabetul, pneumonia şi afecţiunile cutanate fac parte dintre cele care se agravează la căldură. Nu în ultimul rând au de suferit cuplurile care se străduiesc să conceapă un copil, pentru că vara numărul de spermatozoizi e semnificativ mai scăzut decât iarna.

Cardiacii, în schimb, pot sta fără griji pe timp de vară. Căldura dilatează vasele de sânge, ceea ce face ca inima şi întregul organism să fie mai bine irigate.
August, luna cu cele mai puţine boli

Rinichii funcţionează şi ei mai bine pe timp de vară. Fructele zemoase, hidratarea constantă şi creşterea secreţiei de vitamina D, prin expunere la soare, vor preveni formarea pietrelor la rinichi. „Dacă ai grija să te hidratezi, să faci mişcare şi să mănânci sănătos nu vei avea probleme. În România, cea mai bună perioadă a anului este luna august, atunci fiind cea mai mică inciden­ţă a bolilor”, afir­mă medicul de familie Cristian Sever Oană.

Diabetul

Insulina se absoarbe mai repede în organism din cauza căldurii care dilatează vasele.„Diabeticii să mănânce mai multe legume şi zarzavaturi, să facă mai mult sport. Mişcarea face bine pentru că astfel consumăm glucoza în exces”, afirmă medicul.

Artrita

Medicamentele folosite în tratarea artritei sensibilizează pielea, crescând riscul de insolaţie şi chiar de cancer de piele. Anti-inflamatorii precum diclofenacul pot declanşa, odată cu expunerea la soare, modificări de pigment şi arsuri ale pielii.

Fertilitatea

Lunile iulie şi august sunt puţin favorabile concepţiei unui copil. Toamna şi iarna, situaţia este exact pe dos, pentru că femeile produc mai multă melatonină care face ovulele mai mari şi mai uşor de penetrat de spermatozoizi.

Pneumonia

Căldura excesivă favorizează deshidratarea, care duce la îngroşarea secreţiilor bronhiale. „Dacă bei apă mucusul devine fluid. Beţi cel puţin doi litri de lichide. Avantajul e că vara nu se prea face pneumonie”, mai spune Cristian Sever Oană.

Bolile de piele

Cel mai mare organ al omului, pielea, este şi el sensibil pe perioada anotimpului însorit. Cei care au boli de piele trebuie să se protejeze de razele soarelui. Rosacea, eczemele şi chiar psoriazisul se agravează în acestă perioadă, spun specialiştii.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

8 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

38 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: