Sari la conținut

Cinci boli care le afectează mai des pe femei

Majoritatea bolilor afectează atât femeile cât şi bărbaţii în aceeaşi măsură, însă unele afecţiuni apa mai des în cazul femeielor. Depresia, de exemplu afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi.

Iată o listă a bolilor întâlnite mai des în cazul femeilor:

1. Scleroza multiplă  

Aceasta este o boală a sistemului nervos central care afectează 2,1 milioane de oameni. În două din trei cazuri, femeile sunt cele care suferă de această boală. Primele simptome apar între 20 şi 40 de ani şi variază de la amorţirea muşchilor până la paralizie şi la pierderea vederii. Deşi există tratamente pentru ameliorarea simptomelor, până acum nu s-a descoperit niciun tratament.

2. Depresia   

Experţii spun că depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Aproximativ una din cinci femei suferă de depresie în timpul vieţii. Nu se ştie clar de ce, însă e posibil ca în spatele acestei statistici să existe motive biologice. De exemplu, femeile suferă fluctuaţii hormonale mai multe la menstruaţie, la naştere sau la menopauză, acest lucru putând afecta dispoziţia.

3. Celiachia 

Aceasta este o boală in care sistemul imunitar reacţionează negativ la gluten, proteină care se regăseşte în grâu, orz şi secară. 60-70% din cei care suferă de ea sunt femei. Printre simptomele bolii sunt problemele gastrointestinale, balonarea, durerile de stomac şi diareea, dar se pare că afectează şi abilităţile de reproducere ale femeii.

4. Sindromul colonului iritabil   

Aceasta este o boală foarte comună, care afectează intestinul gros şi cauzează crampe, dureri, balonare, diaree şi constipaţie timp de cel puţin trei luni. Cauzele sunt necunoscute, dar pentru că femeile suferă mai des de această boală (şi simptomele lor sunt mult mai rele, mai ales în perioada ciclului menstrual), se crede că un rol important în declanşarea ei îl au hormonii.

5. Infecţiile cu transmitere sexuală

Aceste infecţii afectează şi bărbaţii şi femeile, în aceeaşi măsură, însă efectele asupra sănătăţii sunt mult mai grave şi mai frecvente la femei. Însă există o explicaţie: ţesutul vaginului este mult mai delicat decât cel al penisului, aşa că bacteriile şi viruşii străpung mai uşor pielea. Mai mult, simptomele unor boli precum gonoreea sau chlamydia nu prea există în cazul femeilor şi tratamentul se aplică mult prea târziu, abia după ce bolile au făcut daune destul de mari.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel