Sari la conținut

Cinci beneficii importante ale duşurilor cu apă rece

  1. Ne feresc de boli

Studiile au arătat că, spre deosebire de duşurile fierbinţi, duşurile reci produc un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apără organismul de boli. O altă cercetare efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă din Germania a arătat că scufundarea în apă rece permite organismului, de-a lungul timpului, să dezvolte o rezistenţă la forţele oxidative din trup.

  1. Ne ajută să slăbim

Creşterea numărului de leucocite asociată duşurilor reci este atribuită reacţiei metabolice pe care corpul o are în urma şocului produs de contactul cu apa rece. Pe măsură ce corpul încearcă să se încălzească, rata metabolismului accelerează, activând sistemul imunitar şi eliberând astfel leucocitele în corp.

Acest lucru dezvăluie un alt beneficiu al duşurilor reci: un metabolism mai activ. O rată metabolică mai mare înseamnă că trupul arde mai multe calorii şi grăsimi, un efect secundar cu siguranţă popular în rândul persoanelor ce doresc să scadă în greutate. Un alt studiu sugerează însă că expunerea prelungită la apă rece stimulează trupul să dezvolte un strat protector de grăsime pentru a preveni îngheţul şi hipotermia.

  1. Creşterea fertilităţii bărbaţilor

Un duş fierbinte înseamnă o temperatură scrotală mai mare, ceea ce duce la reducerea producţiei de spermă. Duşurile reci nu duc neapărat la producerea mai multor spermatozoizi, însă ele nu reprezintă o ameninţare la adresa fertilităţii precum creşterea temperaturii corpului şi a zonei scrotului în urma unui duş fierbinte.

4. Ameliorează depresia

Studii rececente au demonstrat că duşurile reci combat depresia. Ele ajută la stimularea producţiei de noradrenalină, un neurotransmiţător care luptă împotriva depresiei.

5. Păstrează părul şi pielea sănătoase

Este bine cunoscut faptul că apa fierbinte usucă pielea şi scalpul. Apa rece are un efect total opus, oferind strălucire părului şi pielii.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel