Sari la conținut

Cinci alimente care vă protejează ochii

Problemele de vedere precum cataracta sau degenerescenţa maculară afectează milioane de adulţi. Însă, aceste afecţiuni pot fi prevenite şi combătute cu ajutorul vitaminelor A, C, E, al zincului, luteinei, betacarotenului şi acizilor graşi omega3, potrivit unui studiu al National Eye Institute.

Cel mai indicat este să asimilaţi aceste vitamine şi minerale din alimente, deoarece un nou studiu a scos la iveală faptul că suplimentele alimentare nu sunt întotdeauna eficiente.

Vă prezentăm 5 alimente/băuturi care îmbunătăţesc vederea:

  1. Sucul de portocale

Datorită conţinutului de vitamina C, sucul de portocale menţine sănătatea vaselor de sânge oculare şi reduce riscul cataractei nucleare (centrul cristalinului este opacificat), potrivit Asociaţiei Americane de Optometrie.

500mg de vitamina C pe zi încetineşte cu 25% progresia degenerescenţei maculare şi previne pierderea acuităţii vizuale cu 19%, conform Age-Related Eye Disease Study (ARED). Cinci ceşti de suc de portocale oferă cantitatea zilnică recomandată de vitamina C.

  1. Stridiile

 

Sunt o sursă importantăm de zinc, un mineral esenţial pentru sănătatea ochilor. ,,Zincul activează vitamina A care creează un pigment denumit melanină şi care protejează ochii şi îmbunătăţeşte vederea pe timpul nopţii.

ARED recomandă 40-80mg de zinc pe zi, cantitate pe care o puteţi obşine din 6 stridii. Alte alimente bogate în zinc sunt: fasolea, carnea de vită şi nucile.

  1. Varza furajeră

Este bogată în luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi care protejează ochii împotriva radicalilor liberi.

Potrivit ARED, creşterea cantitaţii de luteină şi zaxantină scade cu 18% riscul degenerescenţei maculare.

  1. Alunele

Sunt o sursă importantă de vitamina E şi omega 3, ingrediente esenţiale pentru păstrarea sănătăţii ochilor. Vitamina E previne apariţai cataractei şi a degenerescenţei maculare.

  1. Quinoa

Alimentele cu indice glicemic scăzut reduc cu 8% riscul degenerescenţei maculare. De aceea, este indicat să înlocuiţi carbohidraţii rafinaţi (produsele din făină albă) cu cerealele integrale.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel