Sari la conținut

Cinci alimente care te pot îmbolnăvi de cancer

Așa cum există alimente care ne apără de cancer, există alte alimente care consumate frecvent favorizează apariția sa. Conform Institutului American pentru studiul cancerului (American Institute of Cancer Research), există anumite alimente pe care trebuie să le evităm, sau să le consumăm cât mai puțin posibil, dacă dorim să reducem riscul de a suferi de diverse forme de cancer.

1.  Alimentele modificate genetic

Alimentele modificate genetic sunt unul din pericolele din ultimii ani, nu doar pentru sănătatea noastră, ci și pentru întreaga planetă. Modalitatea prin care se produc acestea deteriorează pământul și dăunează foarte grav și în ritm rapid ecosistemelor, iar un mod înțelept de a evita toate acestea este să evităm să consumăm aceste alimente modificate genetic.

Atât pentru sănătatea mediului înconjurător dar mai ales pentru propria noastră sănătate, American Institute of Cancer Research a avertizat asupra pericolului evident al dezvoltării tumorilor cancerigene cauzat de culturile de porumb, soia sau rapiță modificate genetic.

2.  Mâncarea de tip fast-food

Pe lângă faptul că este lipsită de un aport nutrițional semnificativ, mâncarea de tip fast-food conține și un pericol suplimentar: uleiul hidrogenat sau parțial hidrogenat. Atenție când eticheta unui produs menționează denumirea de “ulei vegetal”. Acesta se fabrică pentru stabilizarea grăsimilor și creșterea perioadei de valabilitate a produsului, iar grăsimile sunt adăugate din abundență pentru obținerea unui gust cu un cost cât mai redus. Acestea se găsesc atât în produsele dulci cât și în cele sărate, sunt favoritele patiseriei industriale, însă se pot găsi în aproape orice produs industrializat.

Aceste uleiuri dăunează în principal sănătății; de fapt, multe studii care au clasificat grăsimea animală și colesterolul ca fiind nocive, au folosit aceste grăsimi comerciale.

3.  Mezelurile

Datorită modalității în care se procesează industrial, mezelurile conțin nitrați care se știe că sunt relaționați cu apariția cancerului. Există carne procesată și fără acești nitrați, însă este din punct de vedere vizual puțin atractivă (nu are caracteristica nuanței roz și nici aroma afumată) și se strică mai repede.

O altă alternativă sunt mezelurile la prepararea cărora s-au folosit nitrați care au fost extrași din surse naturale, precum țelina sau sarea de mare. Institutele Naționale de Sănătate de EEUU avertizează că țările cu un consum mare de mezeluri și carne procesată au un indice mai mare de cancer de esofag și de pancreas, pe lângă incidența crescută de boli cardiovasculare și diabet.

4.  Popcorn la microunde

Chiar dacă popcornul este un aliment relativ sigur și sănătos, potențiatorul de aromă de unt, diacetilul, este foarte periculos când se expune la căldură. De fapt, în fabricile în care se produce există un indice crescut de cancer pulmonar, iar când preparăm popcornul la cuptorul cu microunde, acesta se transformă într-o adevărată bombă toxică.

Diacetilul se folosește de asemenea în anumite dulciuri și snacksuri din comerț. Este periculos inclusiv când nu interacționează cu căldura, deoarece în corp devine o neurotoxină care poate determina inclusiv apariția bolii Alzheimer.

5.  Băuturile energizante din comerț

Chiar dacă zahărul este unul din motivele pentru care nu trebuie să consumăm băuturile răcoritoare sau energizante din comerț, aceste băuturi, inclusiv când nu conțin zahăr, conțin alte substanțe periculoase și dăunătoare corpului și care au fost relaționate în numeroase studii medicale cu riscul de a suferi de cancer. Îndulcitorii artificiali au constituit obiectul unei puternice polemici asupra daunelor pe care le cauzează organismului, iar intensitatea acestei dezbateri ar trebui să fie suficientă pentru a ne pune noi înșine întrebări. Stevia este unicul îndulcitor natural care nu este dăunător sănătății, însă este cel mai indicat să se consume sub formă de frunze și nu concentrat sau amestecată cu alți îndulcitori, așa cum se găsește în marea majoritate a produselor.

În plus, băuturile răcoritoare sau energizante din comerț aduc acid în organism, împiedică procesul corect de absorbție al mineralelor, înlocuiesc alimente nutritive și cauzează decalcifiere, creând din păcate un fundal pentru apariția diverselor forme de cancer.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel