Pentru a învăţa şi a reţine mai uşor informaţii noi, micuţul tău are nevoie de alimente bogate în proteine de calitate superioară pentru că sunt baza construirii ţesuturilor noi, dar şi de calciu. „Copiii trebuie obligatoriu să mănânce lactate şi proteine (carne şi ouă) pentru că reprezintă surse de fier, dar şi legume şi fructe”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu. Lipsa din alimentaţie a acestor nutrienţi duce la anemie, care este foarte întâlnită mai ales la copiii sub 4-5 ani.
E bine să evitaţi să vă hrăniţi copiii cu mâncăruri dulci, grăsimi (untură, seu, slănină) şi făinoase rafinate pentru că sunt sărace în vitamine şi proteine şi induc dezechilibre. Câteva alimente sunt obligatorii pentru că stimulează dezvoltarea creierului, îmbunătăţind memoria şi puterea de concentrare.
1. Somonul, bun pentru intelect şi ochi
Creierul este cel mai „înfometat” organ din organismul uman, pentru că el absoarbe primul nutrienţii din alimentele consumate. Somonul este un peşte gras, bogat în acizi graşi esenţiali Omega 3, care intră în structura creierului, ajutând la o mai bună funcţionare a lui.
„Testele recente au demonstrat că acizii graşi conţinuţi de somon cresc performanţele intelectuale la copiii şcolari şi sunt importanţi în dezvoltarea ochiului”, spune Corina Zugravu.
2. Ouăle, pentru memorie
Ouăle sunt bogate în proteine, dar mai conţin şi colină (compus organic ce face parte din complexul B), benefică pentru dezvoltarea memoriei. „Gălbenuşul oului conţine colesterol, un compus important în structura creierului. Oul are şi lecitină, ceea ce potenţează funcţiile sistemului nervos central”, mai spune medicul Corina Zugravu.
3. Cerealele integrale, ideale la micul dejun
Cerealele integrale consumate la micul dejun aduc un aport important de vitamine şi minerale (fier, calciu), care ajută la creşterea randamentului fizic şi intelectual.
„Studii recente demonstreză că efectele benefice ale micului dejun cu cereale integrale se reflectă în activitatea şcolară a copiilor, în capacitatea lor mai bună de memorare, în viteza de învăţare, obţinerea unor rezultate mai bune la teste, atenţie sporită şi mai multă energie”, menţionează Elena Casapu, specialist în nutriţie.
4. Fasolea „veghează” sistemul nervos
Un alt aliment bun pentru creier este fasolea, produs bogat în proteine, carbohidraţi, fibre, vitamine (în special B1) şi minerale (magneziu). Specialiştii recomandă fasolea pentru masa de prânz, deoarece acest aliment menţine energia şi puterea de concentrare a copilului la nivel ridicat toată după-amiaza.
5. Lactatele, sursă de energie
Lactatele conţin proteine, dar şi vitamine din complexul B, acestea fiind o sursă de energie pentru creier. „Lactatele sunt importante în dezvoltarea întregului organism, iar calciul, magneziul şi vitaminele din complexul B pe care le conţine condiţionează funcţiile nervoase”, mai spune Corina Zugravu.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…