Din cuprinsul articolului
Știi ce scade tensiunea imediat, când vine vorba de alimente? Pacienții cu boli cardiovasculare între care hipertensiune arterială trebuie să aibă o atenție sporită atunci când își aleg alimentele pe care le consumă, dar, în egală măsură, trebuie să aibă grijă și de starea psihică, pentru că un stil de viață restrictiv poate să producă frustrare.
Echilibrul este cheia succesului în prevenirea îmbolnăvirii și în tratarea bolii.
„Odată ce am ținut valorile tensiunii arteriale în parametri optimi am câștigat o stare de bine”, a spus nutriționista Paula Monor.
Aceasta a explicat că pacienții cu boli cardiovasculare trebuie să respecte câteva principii alimentare. Între altele, ei trebuie să consume alimente bogate în substanțe care susțin activitatea cordului și nu afectează pereții vaselor de sânge, cum ar fi potasiu, și să țină la distanță alimentele cu un conținut bogat de sare, cum ar fi mezelurile.
„Pentru acești pacienți sunt recomandate alimentele bogate în potasiu. De ce? Pentru că potasiu are rol în contractura musculară, în reglarea tensiunii arteriale și reglarea activității cordului. Să nu uităm că inima este un mușchi. Alimentele bogate în potasiu sunt ciupercile, vinetele, roșiile, banana, fasolea albă, avocado. Studiile au arătat că uleiul de măsline are rol de protecție cardiovasculară.
Trebuie să aibă grijă la alimentele bogate în sodiu, în sare. De obicei, pacienților cu hipertensiune li se recomandă un regim hiposodat. Atunci trebuie să aibă grijă să nu consume murături, afumături, supe instant. Putem folosi în rețete bicarbonat de sodiu. Atenție la consumul de apă cloruro-sodică, sunt îmbunătățite cu sodiu”, a spus nutriționista.
Întrucât uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare la nivel mondial, consumatorii trebuie să citească atent eticheta nutrițională a produsului atunci când îl aleg pe pe raft. Este recomandat uleiul extravirgin. Acest produs se consumă în stare crudă, nu este recomandată tratarea termică. Altfel spus, uleiul de măsline se pune în salate, nu se folosește la prăjeli.
Pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să fie atenți atunci când își aleg produsele lactate întrucât și acestea pot să aibă un conținut ridicat de sodiu.
„Pe raft găsim produse lactate care nu conțin sodiu. Trebuie să aibă grijă la grăsimile saturate, grăsimile trans, pe care le găsim în mezeluri, în mâncarea fast-food. Este anotimpul rece, trebuie să aibă grijă la schimbările de temperatură, oscilațiile mari de temperatură. Dacă persoana prezintă și o suprapondere, trebuie să aibă grijă la profilul lipidic, deoarece colesterolul este mărit”, a afirmat Paula Monor.
Exisă și anumite substanțe care reduc tensiunea arterială, fiind folosite ca remedii naturiste pentru tensiunea mare. L-arginina și L-citrulina sunt substanțele responsabile pentru creșterea nivelului de oxid nitric în sânge. Oxidul nitric poate dilata vasele de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială. Specialiștii spun că tensiunea arterială poate fi menționată la o valoare normală dacă iei 4-8 g pe zi.
De asemenea, un remediu naturist care te ajută să reduci valorile tensionale sunt acizii grași. Coenzima Q10 are un efect benefic asupra inimii, influențând tonusul arterelor. Unii specialiști spun că consumul de vitamina C, usturoi, calciu, vitamina D și ghimbirul au efecte benefice asupra inimii.
Suplimentele alimentare precum L-teanina sunt recomandate în perioadele de stres și nervozitate. De obicei, se administrează în cantitate de 100-200 mg pe zi.
În urgență, când vă prezentați la spital sau la medic, există opțiuni medicamentoase care vă pot scădea tensiunea imediat și sunt medicamente de primă intenție în caz de urgență hipertensivă.
Ce scade tensiunea arterială rapid? Medicamente injectabile precum Nicardipina, Labetalolul, Nitroglicerina, Nitroprusiatul, Furosemidul injectabil și Captoprilul sublingual (ca o a doua opțiune, în cazurile care nu sunt urgențe vitale), sunt medicamente aproape la îndemâna oricui într-un spital de urgență.
Aceste medicamente injectabile ce scad tensiunea arterială rapid trebuie administrate sunt supraveghere medicală. Medicamentul de primă intenție, conform Ghidului European pentru HTA, este în funcție de organul țintă afectat.
Pe scurt, metode de a scădea tensiunea arterială rapid se aplică în două situații: urgențe hipertensive vitale și urgențe hipertensive nonvitale. Urgențele vitale sunt pacienții care prezintă afectări ale organelor țintă – simptome cardiace specific infarctului sau disecției de aortă, simptome neurologice specific accidentului vascular cerebral, simptome și semne oculare specifice afectării ochiului sau semne și simptome aferente afectării rinichilor. Urgențele nonvitale sunt pacienții care se prezintă cu tensiune mare, dar nu prezintă simptome de afectare a organelor țintă.
Captoprilul sublingual poate scade tensiunea arterială rapid, în cazuri nonvitale, la domiciliu, atâta timp cât medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru (nu aveți alergii, reacții adverse sau alte medicamente cu care poate interacționa).
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Camelia Pătrășcanu susține că un semn zodiacal poate experimenta unele momente de…
Cu toții am petrecut momente prelungite pe toaletă, poate pierduți în gânduri sau distrași de…
Te simți obosit? Probabil că răspunsul este „da”. În societatea actuală, oboseala a devenit un…
Luna decembrie 2024 aduce oportunități remarcabile pentru trei zodii norocoase care se pot bucura de…
În România are loc un fenomen extrem începând de marți, 19 noiembrie. ANM a modificat…
Găsirea echilibrului între menținerea căldurii în casă și eficiența energetică poate fi dificilă și poate…