Băutura uimitoare care combate tusea și anemia, detoxifiază, reglează digestia, energizează

Băutura aceasta este un adevărat pansament pentru sănătate. Mulți nu știu câte beneficii are. Dar devine din ce în ce mai cunoscută, tocmai pentru aceste proprietăți. Acest suc uşor fermentat este alternativa sănătoasă a oricărei răcoritoare.

Cidrul este din ce în ce mai popular, în toată lumea. Cel alcoolizat, în proporții între 4% și 8 %, poate concura la savoare cu berea, însă este net superior acesteia la capitolul beneficii pentru sănătate.

Consumat cu moderație, acest suc uşor fermentat de mere aduce beneficii sănătății, ca adjuvant în tratamentul anumitor afecțiuni, cum ar fi cele ale aparatului digestiv, bolile reumatice, cardiovasculare.

Aceste calități se datorează numărului redus de calorii, conținutului bogat de nutrienți şi antioxidanți (cum este querticina din coaja merelor), a prezenței polifenolilor, mai mulți în cidru decât în merele crude, a flavonoidelor care pot reduce cu 30% riscul apariției bolilor cardiovasculare, în special a celor coronariene.

Poate reduce și riscul de cancer al tractului digestiv, poate preveni dezvoltarea astmului sau a altor boli pulmonare, energizează şi  îmbunătățește memoria, detoxifiază și reglează digestia, combate anemia.

Pentru cei cu sensibilitate la gluten sau boala celiacă, cidrul este una dintre cele mai delicioase opțiuni. Cidrul nu conține gluten și are gustul mult mai natural decât berile fără gluten.

Cidrul standard de mere este fabricat fără a utiliza hamei, deci ideal pentru cei alergici la conurile de hamei. Persoanele cu reacție alergică la hamei pot prezenta simptome precum nasul înfundat, umflarea pleoapelor, erupțiile cutanate și astm. Acidul malic din mere se găsește, de asemenea, și în cidru. Unul dintre beneficiile sale cele mai semnificative constă în capacitatea de a stimula metabolismul și de a crește producția de energie, prin rolul său în lanțul de reacții bio-chimice care transformă proteinele, grăsimile şi carbohidrații în apă și energie.

Pentru ca procesul să funcționeze corect 24 de ore pe zi, este nevoie de prezența acidului malic. Acidul malic joacă, de  asemenea, un rol vital în îmbunătățirea performanței musculare, refacerea energiei după efort fizic şi reducerea oboselii.

Consumul a două pahare de cidru pe zi ajută persoanele care suferă de fibromialgie și de sindromul oboselii cronice. În plus față de creșterea nivelului de energie, acidul malic este, de asemenea, un chelator de metal eficient.

Aceasta înseamnă că este capabil să se lege de metalele potențial toxice care s-au acumulat în organism, cum ar fi aluminiul sau plumbul, şi să le inactiveze. Ca urmare, riscul de toxicitate este redus considerabil. Supraîncărcarea cu metale grele a fost legată de probleme grave cum ar fi boala hepatică şi tulburările cerebrale.

Acidul malic ajută şi la menținerea igienei orale. Stimulează producerea de salivă, care reduce numărul de bacterii dăunătoare care circulă în gură, dinți și gingii.

În tusea cronică, se recomandă zilnic câte două pahare de cidru de mere, îndulcit cu o linguriță de miere. 0 jumătate de halbă de cidru furnizează aceeași cantitate de antioxidanți ca un pahar de vin.

Diabetul zaharat

S-a dovedit ştiințific că oțetul din cidru de mere (numit și oțet de mere) reglează nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește cu 19 până la 34% răspunsul la insulină. O lingură de oțet de mere, diluat în apă, înainte de culcare, poate reduce glicemia cu 4%.

Răcelile

În fazele incipiente ale răcelilor, cu gât roşu, inflamat și foarte dureros, se face gargară cu soluție de oțet de cidru de mere (patru linguri la o cană de apă) din trei în trei ore.

Pentru scăderea febrei, se face o frecție cu oțet de cidru de mere pe tot corpul, după care pacientul se înveleşte bine şi se lasă să transpire timp de 10 minute. Sau, pe timpul nopții, se poartă o pereche de șosete subțiri îmbibate în oțet de mere diluat, iar peste ele incă o pereche de șosete uscate, groase.

Durerile reumatice

Datorită proprietăților lor antiinflamatoare, cataplasmele cu oțet de mere/ oțet de cidru de mere pot reduce durerile reumatice dacă sunt ținute pe locul respectiv minimum o oră.

Intern, se mai poate face o cură vreme de trei luni, cu o lingură de oțet de mere și miere de albine, luat zilnic. Dacă vă pregătiți de o masă imbelşugată și cu grăsimi (care se lasă de obicei cu indigestii și crize biliare), beți preventiv o soluție preparată dintr-o linguriță de oțet de cidru de mere, diluat in jumătate de pahar de apă.

Recent Posts

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

18 minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

48 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

o oră ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

3 ore ago

Citeste si: