Sari la conținut

Ciclul menstrual după naștere: la ce să te aștepți?

crampe menstruale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ghid complet ciclul menstrual

Ciclul menstrual este o parte firească din viața unei femei, dar după naștere, acesta poate suferi schimbări importante. Organismul trece printr-o serie de adaptări în timpul sarcinii, iar perioada postpartum este dedicată recuperării și revenirii la normal. 

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun femeile care tocmai au născut este când vor avea prima menstruație sau cum se va modifica ciclul menstrual după naștere.

Explicații oferă în continuare dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Când revine menstruația după naștere

Fiecare femeie este unică și, prin urmare, revenirea menstruației nu are loc întotdeauna în același interval în cazul tuturor. Sunt mai mulți factori care pot influența momentul revenirii menstruației după naștere, cum ar fi:

  • Alăptarea – poate întârzia revenirea menstruației, deoarece hormonii eliberați în timpul alăptării pot decala momentul ovulației. Pe de altă parte, dacă bebelușul nu este alăptat la sân frecvent (la fiecare 4-6 ore), ovulația reapare mai rapid și, prin urmare, menstruația revine într-un interval mai scurt după naștere.
  • Regularitatea ciclului menstrual înainte de sarcină – dacă anterior sarcinii au existat probleme ce au cauzat menstruație neregulată, cum ar fi bolile de tiroidă sau sindromul ovarelor polichistice, după naștere este foarte posibil ca ciclul menstrual să fie la fel de „capricios” și imprevizibil. 
  • Vârsta – nașterea la vârste peste 40 de ani poate determina întârzieri în ceea ce privește revenirea menstruației la normal sau chiar dispariția treptată a acesteia și intrarea la menopauză, în funcție de rezerva ovariană a fiecărei femei. 
  • Metoda de contracepție utilizată

„De regulă, menstruația revine după 45 până la 90 de zile după naștere. Dacă se depășește acest interval, e de preferat să se ceară sfatul medicului, pentru a descoperi cauza”, atenționează dr. Vythoulkas.

Ce sunt lohiile 

După naștere, toate femeile vor prezenta sângerări vaginale specifice cu scopul „curățării” uterului, numite lohii, care pot dura chiar până la 6 săptămâni. Aceste secreții vaginale conțin inițial sânge de culoare roșu închis și cheaguri, după care se limpezesc, devenind roz sau galben deschis-albicioase.

Mai ales în primele zile după naștere, lohiile sunt însoțite de ușoare crampe determinate de contracțiile uterine, care au scopul de a readuce uterul la dimensiunea normală de dinainte de sarcină.

Aceste sângerări apar indiferent de tipul de naștere, fie că vorbim de naștere naturală sau prin cezariană.

„Dacă menstruația se lasă așteptată mai mult de 3 luni după naștere, în condițiile în care femeia nu alăptează, sfatul meu este să se adreseze medicului. Cu atât mai mult trebuie programată rapid o consultație dacă apar și alte simptome, cum ar fi sângerările foarte abundente, secrețiile vaginale urât mirositoare, febra, cheagurile mari sau durerile intense”, conchide medicul specialist.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel