Sari la conținut

Chistul mamar vs. cancerul de sân: cum să descifrezi diferența

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer de san

Simțirea unui nodul la sân duce, de înțeles, la îngrijorare și panică. Este vorba de un chist inofensiv? Sau poate fi un semn de cancer la sân? Un lucru este sigur: doriți să vă fie abordată incertitudinea. Deci, cum îți dai seama dacă este un chist mamar sau o tumoare?

„Dacă simțiți o umflătură de orice fel, este important să o supuneți unei evaluări”, spune Dr. Correna Terrell, radiolog de sân la Houston Methodist.

„Nu este neobișnuit ca o femeie să descopere un chist mamar la un moment dat în viața ei, dar nu vrem niciodată să ratăm un diagnostic de cancer de sân.”

De la cum se simte un chist mamar până la modul în care un radiolog face diferența dintre un chist și o tumoare, iată tot ce trebuie să știi dacă ai descoperit un nodul.

Care sunt cauzele chisturilor mamare?

„Un chist mamar este o pungă rotundă sau ovală în sân care este umplută cu lichid”, explică Dr. Terrell. „Cauza exactă este necunoscută, dar se crede că chisturile mamare sunt legate de fluctuațiile naturale ale nivelurilor hormonale.”

Deși pot apărea la orice vârstă, chisturile mamare sunt destul de frecvente la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani. Acestea pot varia ca mărime – la fel de mici ca un bob de orez sau la fel de mari ca o minge de golf – iar o femeie poate avea uneori mai multe. Chisturile mamare sunt aproape întotdeauna benigne (necanceroase) și nu necesită tratament, cu excepția cazului în care chistul este mare și trebuie să fie drenat.

Pe de altă parte, o tumoră mamară este o masă solidă – mai degrabă decât un sac umplut cu lichid. Acestea pot fi benigne sau maligne (canceroase).

„O tumoare mamară malignă necesită întotdeauna tratament”, spune Dr. Terrell. „Cu cât depistăm mai devreme cancerul de sân și inițiem tratamentul, cu atât mai bine – motiv pentru care orice umflătură sau schimbare la nivelul sânului trebuie evaluată.”

Cum se simte un chist mamar?

S-ar putea să vă întrebați dacă există vreun simptom al chistului mamar, cum ar fi sensibilitatea sau durerea sânului, care să vă ajute să faceți distincția între o umflătură inofensivă și una potențial canceroasă. Dar nu este atât de simplu.

„Există unele diferențe între un chist mamar și o tumoare, dar acestea pot fi subtile – și există întotdeauna excepții”, spune Dr. Terrell. „Poate fi dificil să deosebești un chist de o tumoare doar prin palpare”.

Acestea fiind spuse, este mai probabil ca un chist mamar să:

  • Să fie dureros sau sensibil
  • Să se simtă moale și neted, ca un balon de apă (deși uneori se pot simți ferm)
  • Să fie ușor de mișcat
  • Să se schimbe odată cu ciclul menstrual (să crească și să scadă în dimensiune sau sensibilitate)

„O tumoare mamară este de obicei nedureroasă, fermă, greu de mișcat și nu se va schimba odată cu ciclul menstrual”, spune Dr. Terrell. „Dar, în timp ce aceste caracteristici pot oferi unele indicații dacă este vorba de un chist sau de o tumoare, singura modalitate de a evalua cu exactitate un nodul este prin imagistică.”

mamografie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Chist mamar vs. tumoare: Cum îți dai seama dacă un nodul este canceros

Dacă simțiți o umflătură la sân de orice fel, este important să o supuneți unei evaluări – care include mamografia (în funcție de vârstă) și ecografia.

„Un radiolog poate face diferența dintre un chist și o tumoare cu ajutorul unei ecografii mamare”, spune Dr. Terrell. „Un chist va avea pereții netezi și va fi umplut cu lichid transparent, în timp ce o tumoare va avea un aspect solid.”

Un chist mamar mic, simplu, de obicei nu are nevoie de tratament și ar trebui să dispară de la sine în timp. Alertați-vă medicul dacă persistă pentru mai multe cicluri menstruale sau dacă devine dureros. Un chist mare poate necesita să fie drenat prin aspirație cu ac fin, mai ales dacă este dureros.

Dacă o umflătură la sân pare solidă și are caracteristici suspecte la ecografia mamară, radiologul dvs. vă va recomanda o biopsie pentru a evalua în continuare masa și a determina dacă este canceroasă sau nu. Unii noduli solizi cu caracteristici benigne la ecografie pot fi monitorizați cu examene ecografice de urmărire.

Un cancer de sân poate fi diagnosticat greșit ca un chist?

Un examen clinic al sânului face parte din diagnosticarea unui nodul mamar, dar, din nou, poate fi dificil să deosebești un chist de o tumoare doar prin simpla palpare. Acesta este motivul pentru care ecografia este o componentă esențială în evaluarea unui nodul. În funcție de vârsta dumneavoastră, poate fi și mamografia.

„Fără imagistică, un nodul la sân poate fi cu siguranță diagnosticat greșit și cancerul ar putea fi potențial ratat”, spune Dr. Terrell. „Orice nodul nou sau schimbare în țesutul mamar trebuie să fie evaluat de un radiolog de sân, care are instrumentele și tehnologia necesare pentru a oferi un diagnostic precis.”

Se poate transforma un chist mamar într-o tumoare?

Un chist mamar benign nu poate deveni canceros și să se transforme în tumoare. Dar, deși rare, chisturile mamare nu sunt întotdeauna benigne.

„Chisturile complexe – cele care au margini neregulate, pereți groși și o anumită cantitate de material solid în interiorul lichidului – au 20-30% șanse de a fi maligne”, adaugă Dr. Terrell. „Acesta este momentul în care am recomanda fie efectuarea unei biopsii a chistului, astfel încât să putem exclude cancerul de sân, fie efectuarea unui control imagistic peste câteva luni.”

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel