Din cuprinsul articolului
Ministrul Cercetării Sebastian Burduja l-a numit pe chirurgul Irinel Popescu în componența Consiliului Național al Cercetării Științifice, cel mai înalt organism național din domeniu, potrivit unui ordin din octombrie 2022, înnoit în februarie 2023. Irinel Popescu fusese trimis în judecată de DNA în 8 decembrie 2021 pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.
Potrivit G4Media, în 13 octombrie 2022, Sebastian Burduja a semnat un ordin de ministru prin care a modificat componența Consiliului Național al Cercetării Științifice, numindu-l ca membru printre alții și pe chirurgul Irinel Popescu, directorul Centrului de Transplant Hepatic din Institutului Clinic Fundeni.
În 6 februarie 2023, Ministerul Cercetării a emis un nou ordin prin care mărește numărul de membri ai Consiliului la 25, iar Irinel Popescu este din nou trecut printre aceștia.
„Nu am știut de această situație”
Contactat de G4Media, ministrul Sebastian Burduja a declarat că ”nu am știut de această situație. Dacă aveam cea mai mică informație, căutam o soluție legală. Dacă nu demisionează, voi căuta o cale legală de revocare”.
Irinel Popescu este judecat acum după ce procurorii DNA l-au trimis în instanță sub acuzația că ar fi promis în perioada 2017-2018 că va oferi suma de 100.000 euro unor angajați ai DNA pentru a-i închide alt dosar de corupție. El e acuzat de procurori că ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor DNA suma de bani menționată mai sus pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce privește aplicarea unor măsuri asigurătorii) și în final soluții de netrimitere în judecată, susține DNA.
Chirurgul fusese trimis în judecată de DNA în luna martie 2021 într-un alt dosar în care e acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, pentru că ar fi încheiat contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS.
Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) este o instituție-cheie în coordonarea, finanțarea, monitorizarea și evaluarea activităților de cercetare științifică din România, potrivit legii sale de funcționare.
Instituția stabilește standardele, criteriile și indicatorii de calitate pentru cercetarea științifică și contribuie la evaluarea calității cercetării studiilor universitare de doctorat.