Din cuprinsul articolului
Chirurgii americani au transplantat organe de la un animal, modificate genetic, la un pacient declarat în moarte cerebrală. Cum a decurs operația și care este starea pacientului de 57 de ani.
Nu este prima oară când chirurgii din Statele Unite realizează o astfel de operație. Aceeași echipă științifică, care a efectuat transplantul de rinichi de porc la un pacient aflat în moarte cerebrală, a efectuat primul transplant de rinichi de porc din lume la un om, în septembrie 2021.
A primit un rinichi de la un porc
Acum, la doi ani de la acea intervenție, din lipsă de organe donatoare, i-a determinat pe chirurgi să investigheze din nou utilizarea organelor animale pentru transplantul la om.
Un bărbat de 57 de ani care a fost declarat „în moarte cerebrală” a fost ținut pe suport mecanic pentru a efectua experimentul după ce și-a donat corpul științei.
La treizeci de zile de la intervenție, transplantul încă funcționează fără probleme, au anunțat cercetătorii americani, subliniind modul în care recordul anterior a fost doborât.
Pe 14 iulie, rinichii i-au fost îndepărtați și înlocuiți cu un rinichi de porc modificat genetic, în speranța că transplantul nu va fi respins. Transplantul a fost făcut la NYU Langone Medical Center.
Transplant de organe
Peste 100.000 de americani sunt pe lista de așteptare pentru transplanturi de organe. Dintre aceștia, aproape 88.000 au boli de rinichi.
„Mulți pacienți mor din cauza lipsei de organe disponibile. Cred cu tărie că xenogrefele sunt singura opțiune viabilă pentru a schimba acest lucru”, spune Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant de la NYU Langone.