Din cuprinsul articolului
Prof. Univ. Dr. Robert Schmidhammer, specializat în chirurgia nervilor periferici, operează cu explicațiile științifice așa cum o face cu nervii triunchiului sau ai membrelor: curat și eficient. Totuși, pentru o mai ușoară înțelegere, Doctorul zilei vă prezintă, punctual, principalele repere ale chirurgiei periferice
Florian Saiu
Ce este chirurgia nervilor periferici și cui se adresează ea?
Prof. Univ. Dr. Robert Schmidhammer: „Chirurgia nervilor periferici se adresează tuturor pacienților care suferă de leziuni ale nervilor periferici, de secționări sau de compresii ale acestora, sau care suferă de tumori ale nervilor periferici. Sistemul nervos periferic cuprinde toate componentele sistemului nervos care se află în afara creierului și a maduvei spinării (cele două formând sistemul nervos central: SNC): nervii cranieni, ai trunchiului și ai membrelor”.
Leziunile sistemului de nervi periferici:
Tratamentul complicațiilor leziunilor nervilor:
Sindromul durerii, provocat de:
Chirurgie reconstructivă a pielii și a materiei sinoviale;
„Intervenția chirurgicală reconstructivă ar trebui efectuată în primele 12 luni de la apariția traumei. În caz contrar, se pot instala parezele și paraliziile cu caracter definitiv. Însă, cele mai bune rezultate se obțin dacă tratamentul chirurgical este efectuat la 3-6 luni de la incident, dacă nu există nicio secționare de nervi”, consideră Dr. Robert Schmidhammer.
„Intervenția chirurgicală este efectuată la un microscop operator cu o capacitate de mărire de până la 30 de ori, folosind instrumente speciale și materiale de sutură”, explică Dr. Robert Schmidhammer.
„Reconstrucția poate implica repararea întregului nerv sau transplantul de nerv, în cazul în care există un defect la nivelul unui segment al său. Alte posibilități sunt transferurile de fibre nervoase, utilizând un nerv vital în zona respectivă pentru funcția pierdută. În cele mai bune cazuri se poate obține o recăpătare integrală a funcționalității”, detaliază Dr. Robert Schmidhammer.
„În ultimii ani, s-a observat că cele mai bune rezultate se obțin atunci când atât creierul, sistemul nervos central și nervii periferici, cât și musculatura sunt văzute ca un tot unitar. Dacă în trecut, în cazul unui braț paralizat în urma unui accident, se considera un succes realizarea unei mișcări de flexiune a cotului, astăzi se depun eforturi pentru ca pacientul să realizeze mișcări complexe, cu țintă concretă. Acest deziderat este posibil doar atunci când musculatura paralizată, dar mai ales creierul, sunt incluse în eforturile terapeutice”, menționează Dr. Robert Schmidhammer.
Cele mai frecvente cauze ale traumatismelor nervoase sunt leziunile survenite în urma fracturilor deschise sau în urma rănirii cu cuțite sau ferăstraie rotative. Leziunile nervilor pot fi cauzate, de asemenea, de compresia nervilor, un exemplu fiind sindromul de tunel carpian”, punctează specialistul.
Cât durează recuperarea după o astfel de intervenție?
„Recuperarea depinde de mai multi factori, vârsta fiind unul dintre cei mai importanți: cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât recuperarea va fi mai rapidă. Alți factori sunt tipul leziunii, perioada trecută de la apariția traumatismului, precum și locașia sa – leziunile în zona apropiată măduvei spină- rii prezintă rezultate mai puțin bune în recuperare”, apreciază Dr. Robert Schmidhammer.
Este o intervenție de mare precizie. Ce costuri implică?
Dr. Robert Schmidhammer: „Da, este nevoie de o precizie ridicată și de o strategie exactă pentru întregul tratament, deoarece se tratează atât nervul, cât și organelle-țintă ale sale, cum ar fi muschii. Intervenția chirurgicală de reconstrucție – comparativ cu alte intervenții chirurgicale, cum ar fi implantul unei proteze de șold – are costuri reduse, dar microscopul operator și instrumentele chirurgicale sunt foarte scumpe și, desigur, durata operației este întotdeauna lungă, astfel că intervențiile cu durata unei zile întregi sunt frecvente. Microchirurgii au nevoie de o pregătire specială și este nevoie de mulți ani pentru a obține această experiență necesară rezolvării cazurilor complexe. În multe cazuri, leziunile nervoase reprezintă doar o parte a întregii probleme”.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…