Categories: Expertul zilei

Chirurg specializat în transplant hepatic: ”Ficatul poate să doară! Iar asta ridică un semnal de alarmă major!”

Ficatul poate să doarăFicatul poate să doară! Prof. Yaman Tokat, chirurg turc cu o experință medicală de peste 40 de ani, a dobândit titulatura de „numărul 1 mondial în transplat și chirurgie hepatică”, făcând mii de astfel de intervenții și fiind cel care a implementat transplantul hepatic în Turcia, transformându-l într-o operație „de rutină” cu 95% rată de succes. Profesorul Tokat adesea vizitează România și oferă consultanță medicală și, astfel, ne-a oferit informații prețioase despre diagnosticarea și tratamentul bolilor hepatice.

Sandra Sălăgean

Circulă o vorbă din popor care spune că ficatul nu doare. De asemenea, mai există și acea consolare după o perioadă de exces alimentar, „lasă că ficatul se regenerează”. Adevărul din spatele acestor mituri l-am aflat chiar de la cel mai bun în domeniu, de la Prof. Yaman Tokat, chirurgul care a salvat mii de vieți prin transplant hepatic în Turcia, dar și în întreaga lume.

Prof. Yaman Tokat, chirurg turc cu o experință medicală de peste 40 de ani, a dobândit titulatura de „numărul 1 mondial în transplat și chirurgie hepatică”

În primul rând, cât de răspândită este „boala ficatului” în România și la nivel global? „Bolile de ficat sunt din ce în ce mai numeroase în întreaga lume. Înainte, cancerul hepatic era pe locul 7 în cele mai agresive și des întâlnite forme de cancer. Acum doi ani a ajuns pe locul 5, iar anul acesta e pe locul 3. În fiecare an, 1 milion de oameni mor de cancer hepatic. Și tot fiecare an, foarte mulți oameni sunt diagnosticați cu această boală. Cei cu ficat gras, care duc o viață sedentară și nu au o dietă sănătoasă, se expun unui pericol foarte mare. În România văd foarte mulți pacienți cu hepatocarcinom, cancer al ficatului, cât și colangiocarcinom, cancer al ductelor biliare. Cred că românii, cât și toți oamenii din lume, devin din ce în ce mai grași. Astfel apare ficatul gras. Iar ficatul gras duce la stenoză și de la stenoză se ajunge la cancer. Problema este că oamenii merg foarte târziu la spital. Chiar și când aveți mici dureri sau simptome care pot părea nesemnificative, e bine să consultați un medic”, a spus Prof. Tokat.

Ficatul poate să doară. Boala ascunsă

Totodată, se întâmplă ca o mare parte din pacienți să își efectueze analizele de rutină, anual, iar la un moment dat descoperă că au o boală avansată a ficatului. Acest scenariu este unul foarte comun și chirurgul ne explică de ce: „Tumorile hepatice sunt alcătuite din celule hepatice și se comportă în primă fază exact ca și ficatul. De aceea, oamenii nu-și dau seama că au o boală gravă la ficat decât atunci când e prea târziu, când cancerul a ajuns la un stadiu avansat. Orice durere în partea dreaptă a abdomenului superior este un motiv să vă adresați medicului, dacă suferiți de diabet sau dacă sunteți peste greutatea normală, ori dacă în trecut ați suferit de obezitate și dacă aveți în familie persoane care suferă de boli hepatice, obligatoriu trebuie să vă monitorizați sănătatea ficatului anual”.

Când doare ficatul

Așadar, ficatul doare, dar atunci când simțiți orice fel de disconfort trebuie să apelați la un consult de specialitate, în special unul imagistic. „Ficatul doare când capsula ficatului este sub presiune. El nu doare în mod obișnuit, ci doar atunci când se mărește. Iar acesta e semnul unei boli sau a unei tumori”, aprofundează medicul turc.

Profesorul îndeamnă ca toți cei care suspectează o problemă hepatică să nu apeleze doar la analizele clasice de laborator, ci la teste imagistice: ecografie, computer tomograf sau RMN.

Simptomele suferinței hepatice

● oboseală;

● paloare sau culoare galbenă a pielii și a ochilor (icter); ●

ascită;

● encefalopatie;

● schimbări bruște de comportament – vorbit mai lent, mișcări lente și nesigure;

● schimbarea programului de somn.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

9 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

20 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

39 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: