Chirurg oncolog despre bolile de pancreas: ”Pacientul are un simptom revelator”

Boli de pancreas simptome. Peste 90% din afecțiunile grave de pancreas, nu au simptome. De aceea, dacă aveti în familie cunoscuți ce suferă de astfel de boli, țineți legătura cu  medicul gastroenterolog.

Acesta va recomanda teste sanguine și imagistice, la intervale de timp bine definite. Este cea mai modernă abordare a bolilor de pancreas, diagnosticate, în șapte din 10 cazuri, prea târziu.

Pancreatite care imită tumorile

Dimineața, după pauza alimentară din timpul nopții, este momentul ideal pentru ecografie. Structurile abdomenului se văd perfect.

„Dacă pacientul mănâncă, se golește colecistul și pereții arată cam la fel. Nu poți să pui un diagnostic pe colecist. Prin conținutul acela intestinal apar și gaze și mă încurcă foarte mult în explorarea ecografică a zonelor în care se află ganglioni, ai vaselor,” a explicat Irina Ignatescu, medic specialist radiolog a declarat pentru protv.ro

Investigația, care nu doare și durează mai puțin de jumătate de oră, vizualizează bine pancreasul, organ ce poate dezvolta boli severe.

 „Descoperirea unei formațiuni înlocuitoare de spațiu la nivelul pancresului nu însemnă neapărat că pacientul are cancer, există pancreatite cronice cu forme care imită tumorile pancreatice, există leziuni tumorale benigne,” a adăugat Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologică a declarat pentru protv.ro.

Pancreasul are, de fapt, două funcții. O parte secretă fermenți, care participă la digestie. O altă parte aparține sistemului endocrin. Secretă, în principal, insulina.

Simptome pancreas

Bolile severe afectează, în proporție de peste 90%, partea care participă la digestie. Dacă leziunile periculoase sunt aproape de vezicula biliară sau colecist, apar simptome.

„Pacientul are un simptom revelator, adică îngălbenirea tegumentelor și ochilor care sigur alarmează și atunci vine mai repede la medic,” a explicat dr. Gabriel Mitulescu.

Totuși, peste 90% dintre bolile grave ale acestui organ evoluează fără niciun simptom. Este motivul pentru care pacienții ajung la medic în stadii avansate. Se justifică, deci, ecografia anuală. Mai ales dacă în familie aveți persoane care suferă de afecțiuni similare.

Dacă partea endocrină, care secretă hormoni, a acestui organ este bolnavă, de obicei apar simptome deranjante.

„Partea endocrină are niște simptome cu înroșiri ale feței, cu tremurături, crampe musculare, pusee de dieree severă care aduc mai repede pacientul la medic,” a adăugat dr. Gabriel Mitulescu.

O ecografia abdominală de control le este recomandată și celor mici.

Recent Posts

HOROSCOP. 4 ZODII vor fi afectate de Luna Plină în Berbec

Cunoscută și sub denumirea de Luna Vânătorului, Lună Plină în Berbec aduce schimbări radicale în…

9 ore ago

Ciocoliva – desertul românesc care rivalizează cu ciocolata Dubai. Cum se prepară?

Doi tineri români, Dani și Alex, antreprenorii din Scoția, au dorit să lanseze un nou…

9 ore ago

De ce apar efectele secundare după vaccinul ARN mesager?

Cercetătorii australieni au identificat motivul pentru care vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pot provoca reacții…

10 ore ago

Alertă la graniţă! România a ridicat avioanele de luptă de la sol. Mesaj RO-ALERT: Păstraţi-vă calmul!

UPDATE. Ministerul Apărării Naţionale a clarificat circumstanţele acestui incident de securitate.  „Joi, 17 octombrie, în…

10 ore ago

STUDIU. Simțul olfactiv funcționează altfel decât se credea

Un nou studiu sugerează că simțul olfactiv uman este mai sensibil și mai rapid decât…

11 ore ago

Act for Food – campanie Carrefour pentru produse alimentare la prețuri corecte de la producători români

Carrefour România lansează al doilea capitol al programului Act for Food, prin care susține accesul…

11 ore ago

Citeste si: