Din cuprinsul articolului
Dr Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia oncologică, a vorbit pentru DC NEWS despre cele două tipuri canger digestiv, acestea fiind provocate din cauza alimentelor pe care le consumăm.
„Neoplazii pot să apară la orice nivel din tubul digestiv, începând cu esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul și nu în ultimul rând rectul. Cele mai frecvente cancere din acest sistem, epidemiologic vorbind, sunt cancerul colorectal și cancerul gastric. Din punct de vedere histopatologic cel mai frecvent este adenocarcinomul. Ca și frecvență, cancerul colorectal este poate cel mai frecvent, al patrulea cel mai frecvent dintre toate tipuri de cancer, pe glob, iar cancerul gastric reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, la nivel mondial. Amândouă sunt cancere extrem de frecvente”, a arătat cunoscutul chirurg.
Cancerul gastric nu-i iartă nici pe cei mai tineri
Specialistul s că incidența lor începe să crească și la categoriile mai tinere. „În general, cancerul colorectal are o incidență maximă între 60 și 69 de ani, însă în ultimii 10-15 ani incidența s-a modificat pe grupe de vârstă, astfel încât noi constatăm în practica medicală – și în ultimele studii o arată – că frecvența a crescut și la categoria de vârstă 40-50 de ani. Iar cancerul gastric are o frecvență maximă la grupa de vârstă de 50-70 de ani”, a spus dr Eliza Gangone la DC news.
Şi vegetarienii se pot îmbolnăvi
Deși carnea roșie era vinovatul numărul 1, mai ales cea procesată, medicul spune că și vegetarienii fac astfel de cancere. În plus, chirurgul atrage atenție că proteina este extrem de valoaroasă în dietă.
„S-a observat că sunt cancere foarte agresive la persoane care practic țin diete care exclud carnea din alimentație, la vegetarieni sau vegani. Din carnea roșie se produc cele mai bune proteine, proteinele structurale, anticorpii, se pare că această carență din alimentație are un impact imun și reprezintă un anume factor de risc pentru apariția unor neoplazii.”