Din cuprinsul articolului
Chiropractica este o metodă de tratament alternativă la terapiile clasice mecanice sau bazate pe terapii medicamentoase, este neinvazivă şi nedureroasă şi are o arie extinsă de aplicabilitate.
Deşi preferată şi recunoscută la nivel internaţional pentru efectele vizibile într-un timp relativ scurt asupra sănătăţii pacienţilor, în România aceată formă de tratament este puțin cunoscută și este practicată de multe ori de persoane neinstruite corespunzător ceea ce poate dăuna grav pacienților.
Ameliorarea hipertensiunii prin chiropractică
Având ca principiu general funcţionarea normală a sistemului nervos, sesiunile de chiropractică pot ameliora starea persoanelor care prezintă hipertensiune arterială, o afecţiune cardiovasculară întâlnită la peste 40% dintre români.
„Hipertensiunea poate avea efecte negative asupra inimii, creierului şi rinichilor, de aceea este importantă într-o primă instanţă diagnosticarea corectă şi la timp. În ultimii ani, a scăzut îngrijorător vârsta la care această afecţiune este depistată, iar primele semne sunt starea de letargie, senzaţia de ameţeală sau de amorţeală, dureri în piept, accelerarea ritmului cardiac sau dureri de cap acute. Chiropractica poate interveni pentru a regla acest dezechilibru care apare în organism prin armonizarea conexiunilor dintre nervi, creier şi corp” declară Dr. Lou Jacobs, chiropractor american, pentru Doctorul Zilei.
Chiropractica pentru copii şi femeile însărcinate
O formă de medicină alternativă, chiropractica se concentrează pe manipularea neinvazivă a coloanei vertebrale pentru eliminarea perturbărilor apărute la nivel nervos. Această terapie are aplicabilitate inclusiv în sfera pediatrică, iar cel mai des părinţii apelează la specialist pentru tratarea otitei şi ameliorarea colicilor, două dintre problemele cel mai des întâlnite în primii ani de viaţă.
„Terapiile medicamentoase, pe bază de antibiotic, pot avea repercusiuni pe termen lung asupra sănătăţii copiilor. De aceea, părinţii apelează de cele mai multe ori la sesiunile de chiropractică pentru infecţiile urechii celor mici, ori în perioada de colici. Totodată, am tratat şi cazuri pediatrice de astm şi alergii, dar şi de scolioză, o afecţiune care ştiu că, din păcate, are o incidenţă ridicată în rândul copiilor din România” adaugă Dr. Lou Jacobs.
De asemenea, chiropractica are efecte benefice imediate în cazul durerilor de spate şi lombare, durerilor de cap şi migrenelor, simptome pe care corpul femeilor însărcinate le resimte odată cu modificările apărute în organism. Mai mult decât atât, tehnica Webster este dedicată abordării prezentaţiei pelviene care poate apărea în unele cazuri şi care se referă la poziţionarea corectă a bebeluşului pentru naştere.
„Malprezentările apar la aproximativ 3-4% dintre femeile însărcinate şi sunt un factor de risc major în generarea unor alte complicaţii medicale. Tehnica Webster s-a dovedit a fi eficientă în 95% dintre cazuri şi spre deosebire de procedeele convenţionale mai invazive şi dureroase, nu prezintă nici un fel de riscuri” declară Dr. Lou Jacobs.