Chiropractica, tehnica neinvazivă care te scapă de dureri

Cuvântul „chiropratica” provine din limba greacăși înseamnă „tehnică efectuată manual”. Ce anomalii rezolvă ea și cât de benefi că este pentru funcționarea organismului, ne explică doctorul american Lou Jacobs

Dana Lascu

Chiropractica are o istorie de mii de ani, dacă e să ținem cont de picturile antice descoperite în Egipt şi Grecia care ne amintesc de metodologia de bază a tratamentului de astăzi. Dar chiropractica modernă a fost înfiinţată în 1895 de americanul Daniel David Palmer. Dar ce este ea și cum funcționează? „Chiropractica este un sistem de analiză a corpului uman, care se concentrează pe structura fizică și pe cum afectează anomaliile sistemul nervos. Este de o importanță critică, deoacere sistemul nervos controlează tot ce se întâmplă în corp, întreg procesul de vindecare și de reglare a funcțiilor. Începe în creier, trece prin sistemul nervos și, apoi, prin întreg organismul. Dacă există orice fel de interferință, lucrurile nu funcționează așa de bine cum ar trebui. Deci, întâmpinăm rezistență în sistemul nervos și corectăm această rezistență ca totul să funcționeze optim”, a explicat, în exclusivitate pentru Doctorul zilei, dr. Lou Jacobs, primul chiropractor american atestat în România și unul dintre cei doi chiropractori recunoscuți de către Ministerul Sănătății.

Cum și pentru ce funcționează tratamentul

Potrivit specialistului, chiropractica este o formă de medicină alternativă care se concentrează pe manipularea gentilă a coloanei vertebrale pentru a elimina dereglările sistemului nervos, ameliorând diverse condiții medicale. Cele mai comune dintre acestea sunt durerile de spate, migrenele și durerile de cap, hipertensiunea, astmul, infecțiile urechii, alergiile, sciatica, scolioza, hernia de disc sau nevralgiile. Tratamentul chiropractic s-a dovedit eficient și în ameliorarea durerilor cauzate de leziuni produse în cadrul activității sportive sau dureri legate de sarcină.

Cum ajungi chiropractician

„Trebuie, întâi, să faci colegiul de chiropractică, apoi o specializare de patru ani în chiropractică. Asta înseamnă în jur de 4.400 de ore atât de teorie, în clasă, cât și de practică, în laboratoarele și clinicile de specialitate. Odată ce ai terminat școala, trebuie să susții examene de specialitate, diferite în funcție de statul în care vrei să practici această meserie. Abia după ce treci aceste examene ai dreptul să profesezi. Pacienții din România trebuie să fie atenți când își aleg chiropracticianul. Trebuie să se asigure că merg la un medic specialist, acreditat, care a absolvit studiile de specialitate și a luat toate examenele. (…) Din păcate, în Româ- nia, sunt persoane care folosesc titulatura fără să aibă școală de specialitate. Și e riscant să te lași pe mâna lor, pentru că vorbim de sistemul nervos. (…) Problemele pe care le ai se pot agrava, pot să apară altele”, spune dr. Lou Jacobs.

Tratament fără medicamente sau bisturiu

– Doctorul zilei: Ce afecțiuni se poate vindeca chiropractica?

– Dr. Lou Jacobs: Cel mai mulți oameni vin la chiropractician pentru dureri de gât, de spate, dureri de cap, de umăr, sciatică sau afecțiuni datorate accidentelor. Au fost făcute studii care arată că, într-adevăr, chiropractica ajută mult în astfel de cazuri. De multe ori la fel de rapid sau poate chiar mai repede decât o fac alte tipuri de tratament. Avantajul este că nu se folosesc medicamente, nu se fac intervenții chirurgicale, iar tratamentul nu durează mult timp, așa cum se întâmplă în cazul fizioterapiei sau al kinetoterapiei. Deci, pentru persoanele care au vieți ocupate, chiropractica e o soluție perfectă. Mii de pacienți pe două continente

-Câți pacienți tratați anual?

-Accept sute de noi cazuri anual, dar am încă pe atâția pacienți vechi, unii pe care-i văd sporadic și de 10 ani. Vin la mine de fiecare dată când apar probleme noi. Am mii de pacienți în SUA, iar acum practic și în România. -Care este cea mai comună afecțiune întâlnită? -Cele mai comune afecțiuni, pe care le întâlnesc atât în SUA cât și în România, sunt durerea de spate, de gât și cele de cap.

-Cât durează, în medie, o ședință de chiropractică?

-O ședință tipică durează între 3 și 10 minute. Depinde de ce tip de intervenție ai de făcut. Dacă este doar o ajustare, dacă știu care este problema și cum funcționează organismul pacientului, atunci durează puțin. Dacă e vorba de un pacient nou, pe care trebuie să-l analizez și să-l tratez, atunci durează în jur de 10 minute, poate chiar un pic mai mult.

-Cât de mult se poate, prin această tehnică, modifica forma coloanei?

-Sunt câteva tehnici în chiropractică despre care se spune că sunt foarte eficiente în scolioză. Sunt tratamente intensive, pe care le fac medici specializați și, din ceea ce știu eu, se poate rearanja chiar foarte bine forma coloanei. Dar, majoritatea chiropracticienilor nu aplică aceste tehnici. Pentru că dacă ai o deformare de, să spunem, 35-55 de grade, chiropractica nu te va îndrepta perfect. Te va ajuta să- ți îmbunătățești postura și simptomele, îți va ajuta organismul să superte mai bine scolioza. Pacienții vor avea mai puține junghiuri, durerea va fi mai mică, la fel și efectele secundare neurologice date de boală, dar să corectezi total o astfel de deformare e mult mai dificil. Dacă identifici din timp boala ai șanse mai mari să o corectezi, dar nu în cazul unui adult care a trăit cu ea toată viața. De asemenea, copiii și adolescenții răspund mai repede la tratament, dar și la ei depinde de unghiul de deformare.

Tehnica face minuni la gravide și bebeluși

„Am făcut sesiuni cu paciente însărcinate și cu copii, și sunt deseori întrebat de ce ei ar trebui să vină la ciropractician. Femeile gravide sunt sfătuite de medici să nu ia pastile în timpul sarcinii din cauza impactului negativ pe care-l pot avea acestea asupra fătului. Dar atunci când organismul se modifică atât de mult în timp atât de scurt, apar durerile și disconfortul sau dificultatea de a te mișca cum e normal. Chiropractica le ajută pe gravide să se miște mai ușor și le scapă de durerile de spate provocate de sarcină, fără medicamente sau bisturiu. Apoi, multe din aceste schimbări din timpul sarcinii nu se opresc după naștere. Te apleci să ridici copilul, îl ții în brațe ca să-l alăptezi, îl legeni ca să adoarmă, toate acestea acțiuni pun o nouă presiune asupra corpului și creează probleme care se pot rezolva ușor prin chiropractică. De asemenea, părinții își aduc copiii la cabinetul meu fie pentru că micuții au trecut printr-o naștere traumatică sau pentru că funcțiile lor motorii și nervoase nu se dezvoltă atât de repede pe cât ar trebui. Pentru bebeluși și copiii mici, aceste ajustări se fac foarte ușor. Câteodată e suficient să pui presiune cu un deget pe zona deformată, fără prea mare forță. E ca și cum ai apăsa pe coaja unei roșii fără să o rupi. Adolescenții de multe ori sunt tratați la fel de viguros ca adulții”, explică dr. Lou Jacobs. Specialistul american revine luna viitoare în România, așa că va putea fi consultat de pacienții români.

Dr. Lou Jacobs este:
-fondatorul Centrului Jacobs de Chiropractică, Acupunctură și Chiropractică Perinatală și Pediatrică din Maine, SUA,
– licențiat al Universității Maine (S.U.A ) și al Universității de Politehnică din Beijing, China.
– diploma de doctor în chiropractică a primit-o de la „Colegiul de chiropractică Cleveland” din Kansas, Missouri, Statele Unite ale Americii.
– membru al Asociației Internaționale de Chiropractică Pediatrică, al Asociației de Chiropractică din Maine, al Asociației Internaționale de Chiropractică și al Federației Internaționale de Chiropractică.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

41 de minute ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

o oră ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

2 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

2 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

3 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

3 ore ago

Citeste si: