Din cuprinsul articolului
O echipă de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen (SIAT) din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, de la Universitatea Henan şi de la alte institute de cercetări ştiinţifice a dezvoltat o nouă metodă de construire a unor glico-oligomeri cu secvenţă controlată pentru a spori eficienţa depistării tumorilor.
Potrivit cercetătorilor chinezi, celulele canceroase de diverse origini prezintă o absorbţie şi un consum mai rapid şi mai mare de carbohidraţi în comparaţie cu celulele sănătoase.
Acest lucru se datorează în primul rând unor factori precum efectul Warburg şi prezenţa sporită a transportatorilor de glucoză pe suprafaţa celulelor canceroase, ceea ce face din carbohidraţi instrumente eficiente pentru a ţinti cancerul.
Prin urmare, concentrarea cercetării medicale asupra carbohidraţilor oferă o abordare viabilă pentru tratamentul selectiv şi diagnosticarea cancerului. Studiul a fost publicat în revista Cell Reports Physical Science, potrivit Agerpres.
Cercetătorii asiatici au descoperit că glico-oligomerii sintetizaţi prezintă o anumită afinitate pentru asocierea cu transportatorii de glucoză şi demonstrează o absorbţie selectivă de către celulele canceroase, arătând astfel capacităţi eficiente de depistare tumorală in vivo.
Conform studiului, s-a constatat că absorbţia glico-oligomerilor sintetizaţi de celulele canceroase este semnificativ mai mare decât în majoritatea celulelor sănătoase.
Studiul a explorat apoi şi potenţialul de depistare tumorală al glico-oligomerilor cu secvenţe optimizate. „Metoda de construire a glico-oligomerilor este foarte promiţătoare pentru utilizări biomedicale, inclusiv pentru detectarea şi tratarea precisă a cancerului”, a declarat Geng Jin, cercetător la SIAT.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…