China a raportat luni cel mai mare număr de cazuri COVID-19 din ultimele șase luni, în ciuda carantinelor care au perturbat puternic producția, educația și viața de zi cu zi.
Beijingul și-a anulat în weekend speranțele că politica sa strictă zero-COVID-19 – în care sunt folosite lockdown, carantine și testele în masă pentru a suprima focarele.
Dar un torent de scandaluri legate de izolare, în care rezidenții s-au plâns de condiții inadecvate, penurie de alimente și asistență medicală de urgență întârziată, au afectat încrederea publicului, potrivit presei internaționale.
Țara a înregistrat luni peste 5.600 de noi cazuri de COVID-19 – aproape jumătate în provincia Guangdong, un centru de producție din sudul țării, unde se află porturile importante.
Și în centrul Chinei, o izolare obositoare la cea mai mare fabrică de iPhone din lume din Zhengzhou a determinat Apple duminică să avertizeze că producția a fost „afectată temporar” și că cel mai probabil clienții vor întâmpina întârzieri în primirea comenzilor.
„Unitatea funcționează în prezent la o capacitate semnificativ redusă”, a declarat gigantul tehnologic din California într-o declarație duminică seara.
Gigantul tehnologic taiwanez Foxconn – principalul subcontractant al Apple care conduce fabrica – și-a revizuit luni previziunile trimestriale din cauza lockdown-ului.
Comisia Națională de Sănătate a Chinei a promis sâmbătă că va rămâne „neclintit” la politica zero-COVID-19, determinând săptămâna trecută o creștere majoră a pieței bursiere, pe fondul zvonurilor nefondate că Beijingul își va slăbi iminent politica strictă privind virusurile.
Însă o serie de incidente importante au afectat sprijinul publicului chinez pentru abordare.
Moartea prin sinucidere a unei femei de 55 de ani în orașul închis Hohhot, a stârnit proteste larg răspândite în weekend, după ce autoritățile au recunoscut că protocoalele de izolare au întârziat răspunsul lor în cazuri de urgență.
Regiunea a fost în strânsoarea unui focar major de la sfârșitul lunii septembrie, când a fost detectată pentru prima dată o nouă variantă Omicron.
Cu puțin timp înainte ca femeia să sară de pe o fereastră, rudele au raportat lucrătorilor comunitari că suferea de o tulburare de anxietate și că și-a manifestat de intenție de sinucidere.
Dovezile audio postate de fiica femeii implorând lucrătorilor comunitari să-i deschidă ușa care fusese închisă prin sudură au devenit virale pe rețelele sociale chineze, atrăgând atenția asupra crizelor de sănătate mintală exacerbate de blocajele din ultimele săptămâni.
„Cine are dreptul să sudeze porțile clădirii? Cine are dreptul de a restrânge libertatea altora de a trăi? Dacă are loc un cutremur sau un incendiu, cine este responsabil după aceea?” este un comentariu al unui utilizator de pe platforma Weibo, asemănătoare Twitter.
Oficialii locali au promis că vor pedepsi lucrătorii comunitari care sigilează forțat ușile gospodăriei și construiesc porți cu încuietori, în ciuda faptului că este o practică răspândită în zonele cu lockdown.