Chimenul, condimentul cu puteri miraculoase, vindecă și previne boli grave

Chimenul este un condiment străvechi, plin de beneficii și extrem de apreciat pentru proprietățile sale unice.

Chimenul, cel mai bun prieten al brânzeturilor, este o plantă care crește în zonele de deal și de munte, atât spontan, cât și în culturi, și rodește din al doilea an, fructe numite greșit semințe, dar este totuși o denumire care s-a popularizat.

Fiind o plantă de doi ani, fructifică în al doilea an de vegetație, așadar poate fi cultivat sub o plantă protectoare pentru ca terenul să fie folosit mai rațional.

Frunzele tinere de chimen se folosesc la salate, iar rădăcinile pot înlocui rădăcinile de pătrunjel la pregătirea supelor și mâncărurilor. În casă, din fructe se prepară supe dietetice care stimulează activitatea tuturor glandelor tubului digestiv. Cu fructele de chimen se condimentează diferite alimente în industria alimentară (condimentarea brânzeturilor, chiar și a brânzei de soia – tofu, a cărnii etc.) și de panificație, potrivit 5fructe.ro.

Din fructele chimenului se fac ceaiuri care sunt folosite pentru afecțiunile traheo – branhice, căci acestea intră în componența speciilor pectorale. Terapeutic, fructele măcinate, 1-2 g pe zi, se recomandă câte o cană (200 – 250 ml) înaintea meselor principale în tratarea anorexiilor (lipsa poftei de mâncare), de tulburări digestive însoțite de balonări, mai ales la sugari (pentru calmarea colicilor) și pentru a mări secreția de lapte la mamele care alăptează.

Fructele chimenului au conținut de uleiuri, proteine, celuloză , așadar sunt folosite la extragerea uleiului eteric. Persoanele care suferă de epilepsie, dar și cele care au alergie la chimen nu trebuie să folosească chimen sau produse care conțin chimen.

Anumite studii reflectă eficiența chimenului în afecțiuni precum colonul iritabil, colita și mirosul neplăcut al respirației. Potrivit unor cercetări recente, fructele de chimen ar putea avea, de asemenea, proprietăți anti-cancerigene.

Chimenul, bogat în ulei volatil, ulei gras și proteine, este indicat în fluidizarea secrețiilor bronhice. Ceaiul de chimen este eficient și împotriva răcelilor. De asemenea, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronșic și de dureri de cap.

Infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de poftă de mâncare sau calmarea colicilor la bebeluși. Are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale. Stimulează producerea sucului gastric, calmează și relaxează intestinele, potrivit www.sanatatecuplante.ro.

Există mai multe studii care susțin că 1 litru de ceai de chimen consumat în fiecare zi, o perioadă de 4 săptămâni, poate scădea nivelul de colesterol rău.

Infuzia de chimen este indicată și pentru spălături oculare, iar cataplasmele de frunze de chimen sunt eficiente în cazul unor umflături ale pielii. Primii care l-au asimilat ca medicament au fost egiptenii, potrivit frunza-verde.ro.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

6 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

7 ore ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

7 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

8 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

8 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

9 ore ago

Citeste si: