Din cuprinsul articolului
Chiar și un consum moderat de alcool te-ar putea face vulnerabil la peste 60 de boli, inclusiv multe despre care anterior nu se știa, cum ar fi cataracta și ulcerul gastric, a avertizat un nou studiu.
Se estimează că alcoolul este responsabil pentru aproximativ trei milioane de decese în întreaga lume în fiecare an. Iar aceste cifre sunt în creștere în creștere în multe țări cu venituri mici și medii.
Cercetătorii de la universitățile din Oxford din Marea Britanie și Peking din China au urmărit 512.000 de adulți din zonele urbane și rurale din China timp de 12 ani și au evaluat efectele asupra sănătății ale consumului de alcool asupra a peste 200 de boli diferite.
Descoperirile lor, publicate în Nature Medicine, au arătat că printre 207 boli studiate, consumul de alcool auto-raportat a fost asociat cu riscuri mai mari de apariție a 61 de boli la bărbați. Trebuie precizat că participanții la studiu erau în mare parte bărbați. S-a constatat că doar două procente dintre femei consumă alcool în mod regulat.
Acestea au inclus 28 de boli stabilite anterior de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind legate de alcool, cum ar fi ciroza hepatică, accidentul vascular cerebral și mai multe tipuri de cancer gastro-intestinal și 33 de boli care nu au fost stabilite anterior ca fiind legate de alcool, cum ar fi guta, cataracta, unele fracturi și ulcer gastric.
Au fost înregistrate peste 1,1 milioane de spitalizări în studiu, iar bărbații care au băut alcool în mod regulat au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta orice boală și au experimentat spitalizări mai frecvente, în comparație cu bărbații care au băut alcool doar ocazional.
Anumite tipare de consum, cum ar fi consumul zilnic, consumul excesiv sau consumul de alcool în afara orelor de masă, au crescut în special riscurile de apariție a anumitor boli, în special ciroza hepatică, au arătat rezultatele.
Mai mult, o analiză genetică pentru a investiga legătura alcoolului cu bolile a arătat că pentru fiecare patru băuturi pe zi a fost asociat un risc cu 14% mai mare de boli stabilite legate de alcool, cu șase% mai mare risc de boli despre care nu se știa anterior ca fiind legate de alcool și un risc de peste două ori mai mare de ciroză hepatică și gută.
Un consum mai mare de alcool a fost asociat semnificativ cu un risc crescut de accident vascular cerebral într-o manieră doză-răspuns, dar nu a arătat un risc crescut de boală cardiacă ischemică (IHD).
Mai mult, consumul moderat de alcool (adică una-două pahare/zi) nu a avut efecte protectoare împotriva IHD.
„Acest studiu oferă dovezi cauzale importante ale amplorii efectelor nocive legate de alcool, care sunt esențiale pentru a informa strategiile de prevenire în diferite țări”, a declarat profesorul Zhengming Chen, profesor de epidemiologie la Oxford Population Health.
Întrucât mai puțin de două procente dintre femeile din studiu au băut în mod regulat, femeile din acest studiu au oferit un grup de control util în analizele genetice, care a ajutat la confirmarea faptului că riscurile excesive de îmbolnăvire la bărbați au fost cauzate de consumul de alcool, nu de alte mecanisme legate de variantele genetice, a spus echipa.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…