Chiar și plimbările lente pot ajuta! Sedentarismul afectează calitatea vieții la vârstnici

Chiar și plimbările lente pot ajuta! Se știe că statul pe scaun sau pe canapea pentru perioade lungi poate aduce probleme de sănătate oamenilor de toate vârstele, nu doar celor vârstnici.

Un nou studiu a descoperit că reducerea vieții sedentare, chiar și prin includerea plimbărilor lente în rutina zilnică, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății mentale și fizice și a calității generale a vieții la vârstnici.

Un grup de cercetători britanici a urmărit peste 1.400 de adulți cu vârsta de peste 60 de ani,  pentru a evalua modul în care viața sedentară le afectează sănătatea.

„Am vrut să vedem dacă oamenii care și-au redus nivelul de activitate fizică sau și-au mărit timpul de ședere la vârsta senectuții au avut o calitate mai slabă a vieții mai târziu”, a spus Dharani Yerrakalva, autorul principal al studiului.

Chiar și plimbările lente pot ajuta! Sedentarismul afectează calitatea vieții la vârstnici

Echipa a evaluat mai întâi calitatea vieții, inclusiv capacitatea de a se deplasa și capacitatea de a avea grijă de sine, nivelul de durere și starea de spirit a participanților între 2006 și 2011. Nivelurile de activitate au fost măsurate cu ajutorul accelerometrelor purtate de participanți.

Studiul a fost repetat șase ani mai târziu și valorile au fost notate.

Cercetătorii au descoperit că reducerea activității fizice a fost asociată cu o calitate redusă a vieții, un risc crescut de spitalizare și deces prematur. În acest fel, studiul sugerează că pentru fiecare scădere a activității de 15 minute, calitatea vieții a fost redusă aproape la jumătate.

Între timp, participanții care și-au crescut nivelurile de activitate, adăugând doar o oră de activitate la rutina zilnică, au avut o schimbare semnificativă în scorurile calității vieții.

Mai multă activitate fizică reduce durerea în afecțiuni comune

Potrivit lui Connie Diekman, consultant în alimentație și nutriție și fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică, rezultatele validează recomandările majorității organizațiilor de sănătate de a rămâne activ fizic pentru sănătatea fizică și mintală.

„Activitatea regulată îi ajută pe oameni să se simtă vitali, puternici și nerăbdători să se bucure în continuare de viață”, a spus Diekman.

Angajarea în activitate fizică poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții în mai multe moduri, a punctat și Yerrakalva.

„De exemplu, mai multă activitate fizică reduce durerea în afecțiuni comune, cum ar fi osteoartrita. Și știm că a fi mai activ fizic îmbunătățește forța musculară, ceea ce le permite adulților în vârstă să continue să aibă grijă de ei înșiși.

În mod similar, depresia și anxietatea sunt legate de calitatea vieții. și poate fi îmbunătățit fiind mai activ și mai puțin sedentar”, a concluzionat cercetătorul.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: