Chiar și o singură alergare reduce riscul de diabet. Beneficiile apar din ziua următoare

Chiar și o simplă alergare reduce riscul de diabet. Cercetătorii spun că poți în continuare să obții beneficii dacă reușești ocazional 30 de minute de jogging.

Un studiu recent dezvăluie că chiar și un singur exercițiu ar putea ajuta la reducerea factorilor de risc pentru diabetul de tip 2, cu beneficii notabile până în ziua următoare.

Cercetătorii care au examinat efectul a 30 de minute de exerciții aerobe asupra unui grup de adulți tineri și sănătoși au descoperit că, imediat după 24 de ore, a existat o reducere semnificativă a nivelurilor de glucoză din plasmă indicată de testele orale de toleranță la glucoză  și o sensibilitate îmbunătățită la insulină.

Chiar și o simplă alergare reduce riscul de diabet

În timp ce testele orale de toleranță la glucoză  măsoară metabolismul glucozei, sensibilitatea la insulină se referă la capacitatea de a răspunde la insulina produsă de organism, ambele cruciale pentru determinarea riscului de diabet.

Deși este bine stabilit că activitatea fizică, în special exercițiul aerobic, poate ajuta la reducerea riscului de diabet pe termen lung, cel mai recent studiu publicat în Journal of Endocrinological Investigation este ușor diferit, deoarece a investigat impactul imediat al exercițiilor fizice asupra riscului de diabet.

Cercetătorii au examinat impactul exercițiilor fizice asupra a 32 de participanți, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care nu aveau diabet și nu luau niciun medicament. La începutul procesului, aceștia au fost supuși unui test oral de toleranță la glucoză, urmat de o sesiune ușoară de jogging.

Aceiași participanți au luat un al doilea test oral de toleranță la glucoză, la 24 de ore după exercițiu, pentru a testa modificarea glicemiei a jeun, a glucozei la o oră după încărcare și a nivelurilor de insulină.

Rezultatele testelor orale de toleranță la glucoză au arătat că la 24 de ore după exercițiu, nivelurile de glucoză după încărcare la 1 oră s-au redus de la 122,8 mg/dL la momentul inițial la 111,8 mg/dL, iar nivelurile de insulină după exercițiu au scăzut cu 57,4 UI/mL la momentul inițial la 43,5 UI/mL.

În același timp, sensibilitatea la insulină s-a îmbunătățit semnificativ, împreună cu o reducere a rezistenței la insulină. Rezultatele au sugerat, de asemenea, o îmbunătățire a funcției celulelor beta a doua zi după exercițiu.

Îmbunătățirea glucozei plasmatice după o oră după o singură sesiune de activitate fizică aerobă sugerează că exercițiile fizice ar putea avea un efect direct asupra riscului de diabet de tip 2 și riscului cardiovascular, au concluzionat cercetătorii.

Recent Posts

Noul test revoluționar care poate detecta cancerul în mai puțin de o oră: cum funcționează și cât costă

Un nou test pentru cancer. Un grup de cercetători de la Universitatea Texas din El…

21 de minute ago

Avertismentul medicilor: Ce ți se poate întâmpla dacă iei antibiotice când ești răcit

Folosirea antibioticelor pentru tratarea unei răceli obișnuite este o greșeală des întâlnită, dar cu consecințe…

51 de minute ago

Implanturi dentare fără tăietură și fără durere

Acesta este începutul unei noi ere în stomatologia din România - implanturi fără tăietură și…

o oră ago

Horoscop săptămânal 28 octombrie – 3 noiembrie. Zodia care își schimbă destinul

Horoscop săptămânal. Săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie 2024 vine cu schimbări semnificative pentru toate…

o oră ago

Obiectele care atrag ghinionul în casă, fără să știi. Scapă de necazuri cât mai repede!

Obiectele care atrag ghinionul în casă. Ai observat poate că există case în care te…

2 ore ago

Experții dezvăluie care este cel mai rău loc pentru a păstra usturoiul și cum îi afectează aroma

Cel mai rău loc pentru a păstra usturoiul. Experții în alimentație au dezvăluit că majoritatea…

2 ore ago

Citeste si: