Din cuprinsul articolului
Expunerea la radon, un gaz radioactiv natural care este una dintre principalele cauze de cancer pulmonar, a fost legată de un risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu.
Studiul, publicat în numărul online al revistei Neurology, a examinat asocierea dintre expunerea la radon la domiciliu și riscul de accident vascular cerebral în rândul femeilor de vârstă mijlocie și în vârstă din SUA. Radonul, un gaz radioactiv fără miros, gust sau culoare, este produs în mod natural din descompunerea metalelor precum uraniul sau radiul în roci și sol.
Radonul poate intra în case și clădiri prin fisuri sau găuri mici, rosturi de construcție și goluri din jurul țevilor. Pe măsură ce locuitorii gospodăriei inspiră radon în timp, materialele radioactive rămân prinse în plămâni.
Radonul, „ucigașul ascuns” care poate crește riscul de accident vascular cerebral
Rezultatele studiului nu dovedesc că expunerea la radon cauzează accident vascular cerebral, dar arată o asociere între cele două. Ca parte a studiului, au fost implicate 158.910 de femei participante cu vârsta cuprinsă între 50-79 de ani la momentul inițial (1993-1998) și au fost identificate 6.979 de accidente vasculare cerebrale în rândul participanților timp de aproximativ 13 ani.
Cercetătorii au determinat cât de mult radon au fost expuse femeile participante utilizând datele privind concentrația de radon de la U.S. Geological Survey și EPA și legându-le cu adresele de domiciliu ale participanților.
Cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri pe baza expunerii medii la radon:
- cel mai mare grup a trăit în zone cu concentrații medii de radon de peste patru pCi/L,
- grupul mijlociu a trăit în zone cu concentrații medii de radon între doi și patru pCi/L,
- cel mai mic grup care a trăit în zone cu concentrații medii mai mici de doi pCi/L.
Cercetătorii au descoperit că au existat 349 de accidente vasculare în primul grup, comparativ cu 343 de accidente vasculare cerebrale în grupul de mijloc și 333 de accidente vasculare cerebrale în grupul cu cea mai mică expunere.
Participanții din grupul cel mai înalt au avut un risc crescut de accident vascular cerebral cu 14% în comparație cu cei din grupul cel mai scăzut, iar cei din grupul de mijloc au avut un risc crescut cu 6%, au concluzionat cercetătorii. Acest lucru a fost determinat după ce au fost ajustați factori precum hipertensiunea arterială, fumatul și diabetul.
„Este important de reținut că am găsit un risc crescut de accident vascular cerebral în rândul celor expuși la concentrații de radon cu până la doi pCi/L sub pragul actual bazat pe cancer pulmonar pentru a recomanda atenuarea radonului”, au spus cercetărorii.
Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma concluziile studiului. Confirmarea ar prezenta o oportunitate de a îmbunătăți sănătatea publică prin abordarea unui factor de risc emergent pentru accident vascular cerebral.