Din cuprinsul articolului
Acest tort e o combinație de mai multe arome si texturi: blat umed de vanilie cu mac, usor trampat cu sirop de lamaie, mousse de ciocolata amaruie, mousse de lamaie si mousse de capsuni.
In primul rand pregatim un blat umed cu mac si vanilie, a carui reteta am postat-o si separat.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetam tava cu hartie de copt.
In vasul mixerului, punem ouale si zaharul si un praf de sare si le mixam la viteza mare pana cand isi dubleaza volumul si devin cremoase.
Intr-o cratita, punem laptele si untul.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt, macul, vanilia si omogenizam.
Turnam laptele putin cate putin, peste amestecul de oua, zahar si faina.
Mixam 2-3 minute la viteza mica, apoi punem compozitia in tava.
Coacem blatul la 180 de grade, aproximativ 35-40 minute, pana devine auriu-usor brun.
(este optional)
Intr-un ibric punem pe foc apa, zaharul, coaja si zeama de lamaie. Fierbem siropul cateva minute dupa ce a ajuns la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam sa se raceasca, apoi adaugam vanilia si esenta de lamaie.
Siropul este optional si nu e nevoie sa-l folositi pe tot. Important este ca blatul sa prinda o aroma subtila si racoroasa de lamaie.
Cand blatul s-a racit. il taiem in 3 foi egale.
Pe un platou, asezam un inel de tort de 18 cm diametru si tapetam peretii acestuia cu folie acetofan, sau hartie de copt.
Trecem la prepararea mousse-urilor.
Intr-un vas, rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie.
O lasam deoparte sa se racoreasca. Gelatina se pune la hidratat.
Amestecam oul intreg cu un alt galbenus si zahar si le punem la bain-marie, amestecand continuu pana cand compozitia ajunge la 57 grade Celsius.
Atentie! Nu trebuie sa fiarba!
Transferam amestecul in vasul mixerului si mixam la viteva mare cateva minute (compozitia devine ca o crema).
Adaugam gelatina hidratata si topita si mixam la viteza mica, pana cand compozitia ajunge la temperatura camerei.
Adaugam apoi ciocolata topita si mixam la viteza mica pana se omogenizeaza.
La final, incorporam frisca in 3 etape, amestecand usor cu un tel/spatula sa se omogenizeze.
Incepem sa asamblam tortul.
In inelul de tort, asezam o foaie de blat pe care o trampam usor cu sirop.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…