Din cuprinsul articolului
Certificatul verde COVID a fost implementat, inițial, pentru a facilita călătoriile în interiorul U.E. În contextul pandemic actual, însă, utilizarea lui s-a extins pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2 în anumite situații.
Varianta Delta se răspândește într-un ritm accelerat, la nivel național. Astăzi au fost raportate peste 11.000 de cazuri pozitive, din 73.000 de teste efectuate. Astfel, autoritățile caută soluții pentru a evita cât mai mult răspândirea acestei tulpini, care are o contagiozitate foarte ridicată.
Domeniul medical prezintă un risc crescut de transmitere și infectare. De aceea, certificatul verde COVID va fi obligatoriu pentru persoanele care lucrează în unitățile medicale.
Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical
Impunerea obligativității prezentării certificatului digital european COVID-19 pentru personalul medical din unitățile sanitare este o măsură necesară în perioada stării de alertă, a declarat în această dimineață ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, pe tema proiectului de lege pus ieri în dezbatere publică, comunică RRA.
Documentul prevede, între altele, că personalul care nu va putea prezenta un astfel de certificat va risca suspendarea contractului de muncă pentru o lună, iar ulterior chiar încetarea colaborării.
„Pentru personalul medical sunt trei posibilități: dacă sunt vaccinaţi cu schema completă – este o situație, cea de-a doua – dacă au trecut prin boală și sunt în perioada între 15 şi 180 de zile de la sfârșitul bolii, respectiv dacă se testează cu test rapid antigen sau cu test PCR – este cea de a treia situație.
Proiectul de lege prevede că, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată și nici nu a trecut prin boală, trebuie să prezinte conducătorului unității medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, aceste teste.
Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul, există această posibilitate„ a declarat Cseke Attila.
Ministrul interimar al sănătății a precizat că sunt deja 15 state, inclusiv unele europene, care au introdus obligativitatea certificatului verde digital pentru anumite categorii profesionale.