Din cuprinsul articolului
Certificatul verde COVID va fi obligatoriu și în România, nu numai în cazul călătoriilor, pentru a valida faptul că o persoană nu prezintă riscul de a transmite virusul. Acesta va fi implementat la o anumită limită a ratei de infectare, când participarea la anumite evenimente va fi facilitată de dovada vaccinării, testării sau vindecării.
Varianta Delta are cea mai ridicată contagiozitate dintre toate tulpinile SARS-CoV-2 descoperite până în acest moment. De aceea, autoritățile se concentrează pe limitarea răspândirii virusului, pentru a evita efectele negative și evoluția valului 4.
În acest sens, certificatul verde COVID nu va mai fi folosit numai pentru călătorii, ci va fi utilizat pentru a facilita participarea anumitor evenimente atunci când rata de infectare deășește o anumită limită impusă.
Certificatul verde COVID, obligatoriu în aceste circumstanțe
Certificatul verde COVID devine obligatoriu şi în România în cazul unor activităţi care se desfăşoară în localităţi cu rata de infectare între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori. Decizia a fost adoptată, astăzi, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, comunică RRA.
Certificatul verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane, va fi necesară în localităţile respective pentru localuri, restaurante, evenimente publice şi private, concerte, spectacole piscine.
Astfel, competiţiile sportive, organizate în spaţii închise sau deschise, se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei distanţe de minimum un metru între spectatori.
Activitatea în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte se poate desfăşura cu participarea spectatorilor până la jumătate din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie.
Organizarea şi desfăşurarea în spaţii deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult o mie de spectatori, de asemnea echipaţi cu măşti de protecţie.
Evenimentele private în spaţii închise, cum sunt nunţile sau botezurile, se pot desfăşura cu participarea a cel mult 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de cel mult doi metri pătraţi pentru fiecare persoană.
O decizie finală a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă urmează să fie validată ulterior, printr-o hotărâre de guvern.