Sari la conținut

Certificatul verde nu poate fi impus în România! Un reputat neurolog român explică de ce: „La noi nu se poate!”

Certificatul verde nu poate fi impus în România! Un reputat neurolog român explică de ce: „La noi nu se poate!”

Săptămâna trecută, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, aflat într-o vizită la București, a declarat că certificatul verde și vaccinul anti covid asigură „supraviețuirea în pandemie”.

Comisarul european pentru Piaţa Internă, a declarat că votul pentru utilizarea certificatului vede este important. În caz contrar, se poate ajunge la o carantină generală.

„Dacă nu se reuşeşte să învingem acest nou val al pandemiei care vine în calea noastră, s-ar putea să ajungem din nou la măsuri de carantinare generală şi ştim că există şi un preţ – un preţ economic, un preţ social de plătit şi preţul acesta e mult prea ridicat”, a punctat comisarul european.

Certificatul verde nu poate fi impus în România! Un reputat neurolog român explică de ce: „La noi nu se poate!”

În acest context, șeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, prof.dr. academician Constantin Popa,a explicat de ce certificatul verde nu poate fi impus în România. Mai mult, nici măcar vaccinarea nu poate fi obligatorie, susține reputatul neurolog.

„Certificatul verde este în anumite țări obligatoriu. Știu foarte bine ce este în Franța, ce este în Germania, acolo este o decizie statală, politică, cu caracter social.

La noi nu se poate. Constituția nu permite așa ceva. Lucrurile sunt foarte delicate. Obligativitatea vaccinării nu poate să existe la noi în țară”, a declarat prof. dr. academician Constantin Popa, potrivit national.ro.

„În Covid, mortalitatea este mică. Ar trebui ca cei care se vaccinează să-și facă analize înainte”

De asemenea, profesorul Constantin Popa susține că în cazul unui pacient cu comorbidități riscante, medicul poate să îi propună se se mai gândească înainte de a se vaccina. Nu există contraindicații la modul general, ci doar în funcție de fiecare pacient, susține Constantin Popa.

„Sunt situații în care vaccinul anti-Covid nu se poate face, dar asta se întâmplă foarte rar. Medicul nu poate da scutire de vaccinare, ci doar recomandare că există un risc pentru boala respectivă pe care o are pacientul.

Medicul nu-l poate împiedica să se vaccineze, dar obligația medicului este să-l avertizeze că există un risc. Există în patologia neurologică și în toate specialitățile cazuri de acest gen. Dar nu putem generaliza.

Dacă vine unul la mine și știu că există un risc de coagulare, că are o boală de plămâni, cum pot să-i fac eu vaccinul? Este nedrept pentru populație, îi zăpăcește pe toți, mai ales că nu toți medicii sunt familiarizați cu toate problemele, trebuie să citești foarte mult, să știi biologie, să știi genetică și să cunoști, mai ales, domeniul tău. Că sunt unii care dau și sfaturi nepotrivite.

Dar în Covid mortalitatea este mică. Lumea nu a înțeles că se moare și pentru faptul că, dacă te-ai infectat cu Covid și faci formă activă, toate bolile pe care le ai se agravează și mori de altceva. Ar trebui să se prevadă o obligativitate condiționată a vaccinării, în condițiile în care omul este informat, să știe ce îl așteaptă.

Pacientul trebuie să fie examinat de către medic. Ar trebui ca cei care se vaccinează să-și facă analize înainte. În momentul în care pe mine m-ar reclama cineva că am dat un certificat în care nu recomand vaccinarea eu mă pot apăra, că sunt stăpân pe mine. E o răspundere foarte mare pe care o avem noi.

Aceasta este problema cea mai grea pentru noi, medicii. Cei mai mulți merg pe demersul ușor, spun că sunt probleme, nu se știe, mai bine nu. Și omul se orientează, pentru că tendința este să nu se expună, mai ales că există o părere, generală aproape, de rezervă față de vaccin”, a concluzionat Constantin Popa.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel