Din cuprinsul articolului
Certificatul verde european ar putea fi implementat foarte curând, susțin autoritățile. Acesta va conține informații importante despre posesori, precum dovada unei vaccinări, istoricul de boală și testele Covid efectuate. Acesta va fi optimizat pentru o utilizare cât mai ușoară, cu ajutorul unui cod QR.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, explică ultimele detalii despre certificatul verde european, ce presupune acesta și ce beneficii aduce posesorilor în contextul pandemic actual.
Certificatul verde european va fi gata la începutul lunii iulie
„Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie, început de iulie, să fie deja gata acest, mai degrabă, certificat verde, nu neapărat pașaport de vaccinare, care conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile, deci în ultimele şase luni sau un test negativ în ultimele 72 de ore”, explică medicul, potrivit Rador.
Cum se va utiliza?
„Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări, legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă.
Se dorește ca o persoană să solicite acest cod QR și în momentul în care se interoghează bază de date – exact, se poate face de pe telefon sau de pe orice divice – să poată descărca acel cod QR așa cum se descarcă, de pildă, vă dau exemplu, adeverința de vaccinare electronic din platformă”, explică Valeriu Gheorghiță.
De unde vor fi preluate datele?
„Avem un Registru Naţional al Vaccinărilor, care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Atenţie, toate datele care vor fi regăsite în acel cod QR protează sută la sută datele cu caracter personal, şi asta se doreşte evident la nivel european în primul rând.
În al doilea rând, acest cod de tip QR este solicitat de orice persoană indiferent dacă este sau nu este vaccinată sau dacă este cu istoric de trecere prin boală şi mai avem cealaltă bază de date în România, Corona Forms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS, şi care cu siguranţă vor fi în măsură să genereze acel cod QR la momentul la care se va decide la nivel european”, adaugă medicul.