Din cuprinsul articolului
Într-un studiu recent, efectuat de Prof. Shai Efrati în Tel Aviv, împreună cu o echipă din Centrul Medical Shamir, au descoperit că pot folosi oxigenul cu un nou scop. Atunci când persoanele de peste 64 de ani erau așezați într-o cameră presurizată (unde le era oferit oxigen pur 90 de minute pe zi, în 5 zile din săptămână timp de 3 luni), cerctătorii au observat că procesul de îmbătrânire nu era numai încetinit, ci era complet inversat.
Potrivit jpost.com, studiul s-a bazat pe inversarea a două elemente cheie ce provoacă îmbătrânirea naturală: diminuarea telomerilor din ADN și acumularea de celule senescente rezultate.
Telomerii protejează cromozonul în timpul multiplicării. De fiecare dată când se multiplică, telomerii se scurtează până nu-și vor mai putea îndeplini scopul și vor încuraja celulele senescente. Acestea sunt celulele ce cauzează îmbătrânirea și provoacă anumite afecțiuni asociate cu vârsta înaintată.
Studiul s-a bazat pe 35 de voluntari cu vârsta de peste 64 de ani. Aceștia au fost supuși unei terapii cu oxigen hiperbaric, pentru a intensifica doza de oxigen absorbită de țesuturile corpului.
Acest proces a dus la o fluctuație a nivelului de oxigen. Deși voluntarilor li s-a administrat o cantitate mare e oxigen, cercetătorii au observat că organismul reacționa ca în cazul hipoxiei. Astfel, administrarea repetată de oxigen a activat mecanismele care răspund în cazul lipsei de oxigen, hipoxia.
Flucuația este foarte importantă. În timpul procesului, celulele s-au regenerat. S-au observat îmbunătățiri în atenție, procesarea informației și funții ale corpului, elemente care în mod normal scad considerabil odată cu vârsta. La nivel celular, schimbările erau echivalente cu o recuperare de 25 de ani.
Efrati speră că acest studiu va demonstra că îmbătrânirea nu poate fi numai încetinită, ci inversată complet. Acest lucru ne poate oferi speranța de a trăi mai mult. În acest scop, cercetătorii vor să analizeze în ce măsură telomerii pot fi regenerați, întrucât ei sunt esențiali în a recupera ani din viață.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…