Categories: Ştiri sănătate

Cercetătorii israelieni au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire. Iată ce presupune studiul și ce înseamnă pentru omenire?

Cercetătorii israelieni susțin că au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire biologic, folosind un singur element, anume oxigenul.

Într-un studiu recent, efectuat de Prof. Shai Efrati în Tel Aviv, împreună cu o echipă din Centrul Medical Shamir, au descoperit că pot folosi oxigenul cu un nou scop. Atunci când persoanele de peste 64 de ani erau așezați într-o cameră presurizată (unde le era oferit oxigen pur 90 de minute pe zi, în 5 zile din săptămână timp de 3 luni), cerctătorii au observat că procesul de îmbătrânire nu era numai încetinit, ci era complet inversat.

Potrivit jpost.com, studiul s-a bazat pe inversarea a două elemente cheie ce provoacă îmbătrânirea naturală: diminuarea telomerilor din ADN și acumularea de celule senescente rezultate.

Cum funcționează?

Telomerii protejează cromozonul în timpul multiplicării. De fiecare dată când se multiplică, telomerii se scurtează până nu-și vor mai putea îndeplini scopul și vor încuraja celulele senescente. Acestea sunt celulele ce cauzează îmbătrânirea și provoacă anumite afecțiuni asociate cu vârsta înaintată.

Studiul s-a bazat pe 35 de voluntari cu vârsta de peste 64 de ani. Aceștia au fost supuși unei terapii cu oxigen hiperbaric, pentru a intensifica doza de oxigen absorbită de țesuturile corpului.

Acest proces a dus la o fluctuație a nivelului de oxigen. Deși voluntarilor li s-a administrat o cantitate mare e oxigen, cercetătorii au observat că organismul reacționa ca în cazul  hipoxiei. Astfel, administrarea repetată de oxigen a activat mecanismele care răspund în cazul lipsei de oxigen, hipoxia.

Flucuația este foarte importantă. În timpul procesului, celulele s-au regenerat. S-au observat îmbunătățiri în atenție, procesarea informației și funții ale corpului, elemente care în mod normal scad considerabil odată cu vârsta. La nivel celular, schimbările erau echivalente cu o recuperare de 25 de ani.

Efrati speră că acest studiu va demonstra că îmbătrânirea nu poate fi numai încetinită, ci inversată complet. Acest lucru ne poate oferi speranța de a trăi mai mult. În acest scop, cercetătorii vor să analizeze în ce măsură telomerii pot fi regenerați, întrucât ei sunt esențiali în a recupera ani din viață.

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

18 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

38 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

57 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: