Sari la conținut

Cercetătorii dezvoltă o tehnică de biopsie lichidă pentru a ajuta la detectarea timpurie cancerului

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii dezvoltă o tehnică de biopsie lichidă pentru a ajuta la detectarea timpurie cancerului.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida Centrală (UF)  au descoperit o nouă modalitate de a urmări celulele canceroase metastatice din organism, care ar putea ajuta la detectarea mai devreme a cancerului și ar putea oferi pacienților mai multe opțiuni de tratament în viitor.

Cercetătorii dezvoltă o tehnică de biopsie lichidă pentru a ajuta la detectarea timpurie cancerului

Laboratorul de cercetare al Dr. Annette Khaled a raportat în cel mai recent număr al PLOS ONE că au folosit un complex proteic numit chaperonină ca un nou marker pentru celulele canceroase din sânge, care oferă o indicație mai clară a răspândirii cancerului.

Oamenii de știință de la UCF au reușit să detecteze mai multe celule canceroase în sânge folosind noul marker, o procedură cunoscută sub numele de biopsie lichidă, care ar putea ajuta pacienții cu cancer de sân și pulmonar să-și monitorizeze mai bine boala.

Celulele canceroase au nevoie de un număr mare de proteine ​​pentru a supraviețui și a se răspândi în organism. Proteinele se pot plia în forme funcționale, tridimensionale, datorită complexului de chaperonine. Celulele canceroase nu se pot forma fără proteinele complexe necesare.

Complexul de chaperonină se găsește în toate celulele. Celulele canceroase, pe de altă parte, au niveluri mult mai mari, deoarece, după cum explică dr. Khaled, „celulele canceroase sunt înfometate de proteine”.

Detectarea celulelor canceroase în sânge folosind complexul de chaperonina este o metoda de diagnostic non-invazivă

Dr. Khaled a identificat complexul de chaperonină ca un indicator semnificativ al severității cancerului în ultimii ani și a dezvoltat terapii bazate pe nanoparticule pentru a căuta și distruge complexul de chaperonină din celulele canceroase. Celulele canceroase se înfometează și mor dacă acest mecanism de pliere a proteinelor nu este prezent.

„Cu cât chaperonina este mai complexă, cu atât cancerul este mai avansat. Primim un avertisment ca cancerul se răspândește atunci când folosim complexul de chaperonina pentru a detecta celulele canceroase în sânge. Detectarea celulelor canceroase în sânge folosind complexul de chaperonina este o metoda nouă de diagnostic non-invazivă.

Markerii de cancer din sânge se bazează în mod obișnuit pe caracteristicile epiteliale ale celulelor care căptușesc suprafețele corpului unde apar cancerele. Cu toate acestea, astfel de markeri pentru detectarea celulelor canceroase în sânge sunt rare și oferă puține informații despre cancerul în sine”,  a explicat dr. Khaled.

Celulele canceroase vărsate în sânge pot proveni din orice parte a tumorii și pot trăi doar câteva ore. Utilizarea unui marker care identifică celulele canceroase periculoase care circulă în sânge, cum ar fi complexul de chaperonină, ar putea alerta medicii dacă un pacient recidivează sau nu răspunde la tratamente.

Dr. Khaled este director al Diviziei de Cercetare a Cancerului de la Colegiul de Medicină. Cercetările ei au început cu utilizarea sângelui și a țesuturilor de la pacienții cu cancer de sân metastatic tratați la Centrul de cancer UF din Orlando Health pentru a vedea dacă complexul de chaperonină a fost mai bun decât markerii tradiționali pentru identificarea celulelor canceroase din sânge.

Apoi a validat această idee folosind sânge de la pacienții cu cancer pulmonar, descoperind că utilizarea complexului de chaperonină a detectat mai multe celule canceroase pulmonare decât metodele standard de biopsie lichidă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel