Sari la conținut

Cercetătorii avertizează. Ce se întâmplă în plămânii celor care fumează țigări electronice

vaping
Sursa foto: arhiva Doctorul Zile
Vapingul creste riscul de cancer pulmonar

Țigările electronice, considerate de unele persoane alternativa mai sănătoasă la cele clasice, creează o inflamație a plămânilor diferită, potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Pennsylvania. 

Potrivit studiului, publicat pe 1 ianuarie, în Journal of Nuclear Medicine, cercetătorii au descoperit mult mai multă inflamație în plămânii persoanelor care au folosit țigări electronice decât a celor care fumează țigări obișnuite și nefumători.

„Găsim dovezi că utilizarea [țigărilor electronice] provoacă un răspuns inflamator unic în plămâni”, au scris cercetătorii în studiu.

Cercetătorii spun că oamenii care vapează au un set unic de factori de risc care îi deosebesc de fumătorii obișnuiți. Autorii studiului avertizează că vapatul în special poate „provoca inflamații pulmonare și crește riscul de boli pulmonare”.

Este primul studiu de acest gen care oferă dovezi că vaparea e-lichidelor creează un răspuns unic și dăunător în organism, care nu este la fel de întâlnit la fumătorii obișnuiți.

Vapingul nu ar trebui să fie mai bun decât țigările

Țigările electronice au apărut pentru prima dată în SUA în urmă cu mai bine de un deceniu, cu promisiunea de a oferi fumătorilor o alternativă mai puțin dăunătoare. Dispozitivele încălzesc o soluție de nicotină într-un vapor care este inhalat, ocolind multe dintre substanțele chimice toxice produse de arderea tutunului.

Dar studiile au ajuns la rezultate contradictorii cu privire la faptul dacă ajută cu adevărat fumătorii să renunțe la obicei. Și eforturile FDA (Food and Drug Administration) de a se pronunța asupra produselor de vaping au fost încetinite în mod repetat de lobby-ul industriei și de interesele politice concurente.

Piața vapingului a crescut și include sute de companii care vând o gamă largă de dispozitive și soluții de nicotină în diferite arome.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel