Prezervativul este considerat cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuală. Ginecologii recomandă utilizarea prezervativului persoanelor care au relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri, deoarece oferă o protecţie sigură împotriva diverselor boli sexuale. De asemenea, recomandările sunt extinse şi în cazul adolescentele care nu vor să rămână însărcinate, dar nici să folosească pilula contraceptivă.
Pe lângă aceste beneficii se pare că prezervativul favorizează dezvoltarea bacteriilor bune în vagin, după cum arată un studiu recent. Potrivit cercetătorilor, în cazul femeilor care au folosit constant prezervativul ca principală metodă de contracepţie s-a constatat prezenţa unui număr mare de bacterii bune – lactobacili- în vagin, spre deosebire de femeile care se protejează folosind alte metode.
Lactobacilii se regăsesc în mod normal în vagin şi au un rol esenţial în prevenţia împotriva infecţiilor. Aceste bacterii bune produc acid lactic şi hidrogen peroxid care menţin un pH acid de 4,5, astfel încât riscul de infecţii vaginale este unul foarte scăzut. Vaginita bacteriană apare atunci când există un dezechilibru între bacteriile bune şi cele rele care se regăsesc în flora vaginală. Simptomele care apar în această situaţie sunt mâncărimi enervante, senzaţia de usturime şi durere când urinezi, durere în timpul actului sexual şi secreţii ciudate de culoare albă, brânzoase, fără miros şi abundente.
De asemenea, un număr crescut de bacterii bune în flora vaginală scade riscul de a contacta virusul HIV care este responsabil pentru apariţia Sindromului Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), susţin cercetătorii.