Potrivit datelor culese de oamenii de știință de la Institutul Bloomberg Kimmel pentru Imunoterapie Cancerului și Centrul pentru Cancer Johns Hopkins Kimmel, specia bacteriană Clostridioides difficile, sau C. diff, care este bine cunoscută pentru că provoacă infecții diareice grave, poate provoca și cancer colorectal.
Cercetarea, care a fost publicată recent în revista Cancer Discovery, ar putea dezvălui un alt rol problematic pentru acest microb, care provoacă peste 500.000 de infecții anual în Statele Unite, multe dintre ele fiind foarte dificil de tratat.
,,Creșterea numărului de persoane cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu cancer colorectal în ultimii ani a fost șocantă. Am descoperit că această bacterie pare să fie un contributor neașteptat la malignizarea colonului, procesul prin care celulele normale devin cancer”, a declarat Cynthia Sears, doctor în medicină, profesor de imunoterapie a cancerului și profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, potrivit ScitechDaily.
Cercetătorii de la Sears Lab au raportat în urmă cu câțiva ani că mai mult de jumătate dintre pacienții cu cancer colorectal aveau biofilme bacteriene – colonii dense de bacterii pe suprafața colonului – în timp ce doar 10% până la 15% dintre persoanele sănătoase fără tumori aveau biofilme.
Cu toate acestea, un eșantion a ieșit în evidență pentru cercetători atunci când au infectat șoareci cu mostre de biofilm provenite de la pacienți specifici cu cancer colorectal, deoarece a crescut semnificativ tumorile colorectale la șoareci. Această suspensie a cauzat tumori la 85% dintre șoareci, în timp ce la majoritatea controalelor, dezvoltarea tumorii este mai mică de 5%.
În cadrul unor lucrări suplimentare, echipa a identificat o mostră fără biofilm care a crescut în mod similar tumorile colorectale la șoareci.
Deși mai multe specii bacteriene au fost legate de cancerul colorectal – inclusiv Bacteroides fragilis enterotoxigenic, Fusobacterium nucleatum și o tulpină specifică de Escherichia coli – acești microbi fie erau absenți în tumorile acestor doi pacienți (B. fragilis și E. coli), fie nu au colonizat cu succes șoarecii (F. nucleatum), sugerând că alte bacterii au fost responsabile pentru promovarea cancerului colorectal.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…