Sari la conținut

Cercetătorii au găsit, în sfârșit, leacul pentru chelie. Nu va mai fi nevoie de transplant de păr

sursa foto: Doctorul Zilei

Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, un posibil tratament eficient pentru chelie. Moleculele găsite în firele de păr crescute în interiorul alunițelor pot fi cheia dezvoltării unui nou tratament asemănător cu Botox-ul împotriva căderii părului.

Echipa de cercetători spune că există un tip de moleculă care determină negii și alunițele să producă păr excesiv. Acest lucru, spun ei, oferă o posibilă soluție pentru căderea părului asociată vârstei.

„Căderea părului este o problemă uriașă și afectează milioane de bărbați și femei și în prezent există tratamente sau soluții,” a declarat Maksim Plikus, autorul principal al studiului și profesor de biologie și dezvoltare și celulară la Universitatea California Irvine, pentru Medical News Today.

„Ceea ce am descoperit poate avea un efect disruptiv,” a adăugat el. „În prezent, domeniul este pregătit pentru inovație, pentru un nou compus care acționează asupra celulelor stem ale foliculilor de păr, reactivându-le pentru creșterea părului.”

Înțelegerea moleculei de păr numită osteopontină

Dr. Michele Green, dermatolog cosmetic din New York care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că osteopontina este o moleculă semnalizatoare produsă de celulele senescente ale pigmentului numite melanocite – o sursă neobișnuită de regenerare celulară.

„Deși celulele senescente sunt adesea asociate cu îmbătrânirea, moartea țesutului, cancerul, boala Alzheimer și bolile cardiovasculare, ele pot regla sau declanșa, de asemenea, creșterea țesutului și contribui la vindecarea rănilor”, a spus Green.

„Ca rezultat al semnalelor specifice, celulele stem imature pot rămâne fie în stare latentă, fie pot deveni active pentru a se regenera în celule sau țesuturi specifice”, a adăugat dermatologul. „Aceste semnale specifice care declanșează celulele stem pot fi manipulate să facă lucruri specifice. În acest caz, cercetătorii au analizat modificarea acestor semnale pentru a stimula celulele stem din foliculii de păr să intre într-o stare hiperactivă, provocând creșterea excesivă a părului.”

Impactul potențial al noilor tratamente de regenerare a părului

Dr. Ryan Welter, directorul executiv al Regeneris Medical și fondatorul New England Hair Restoration, a declarat pentru Medical News Today că utilizarea celulelor senescente pentru regenerarea părului „este deosebit de interesantă, având în vedere că celulele senescente sunt în general considerate dăunătoare în cadrul procesului natural de îmbătrânire al organismelor”.

„Se pare că secretomul unic al melanocitelor îmbătrânite stimulează zona de celule stem din foliculul de păr, declanșând astfel creșterea părului în faza anagenă. Melanocitele din părul alunițelor vor fi interesante după acest studiu”, a spus Welter, care nu a fost implicat în studiu.

El a atras atenția că ani de progrese în studiile pe șoareci nu s-au tradus întotdeauna în rezultate similare la oameni. „Deci, din păcate, mai avem încă mult până la o posibilă vindecare.”

Unele limitări potențiale

Pilkus a adăugat că noul păr nu va crește la fel ca cel din interiorul alunițelor, deoarece caracteristicile foliculilor de păr originali care sunt stimulați rămân la fel.

„Pierderea părului este cauzată de o scădere a proteinelor semnalizatoare esențiale în interiorul foliculilor de păr care stimulează în mod normal celulele stem ale părului”, a spus Plikus. „În consecință, pentru formele comune de alopecie, celulele stem ale părului rămân dormante timp îndelungat, în ciuda faptului că sunt intacte. E o problemă dificilă de rezolvat.”

În general, este acceptat că până în prezent există doar două branduri populare de produse pentru căderea părului care funcționează într-o anumită măsură: Rogaine și Propecia. Niciunul nu funcționează perfect și nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Pilkus este cofondator și directorul științific al Amplifica, o companie de biotehnologie din California care va începe în câteva săptămâni teste pe oameni pentru acest potențial tratament nou pentru căderea părului.

„Un compus care poate obține un astfel de efect și care nu trebuie administrat foarte des poate transforma piața care este în prezent dominată de costisitoarele și invazivele intervenții chirurgicale de transplant de păr și medicamentele zilnice”, a spus Pilkus.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel