Un nou tip de tratament care întăreşte sistemul imunitar şi îl ajută să distrugă celulele canceroase este testat pentru prima dată pe oameni.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton au dezvoltat tratamentul în încercarea de a ataca cancerele, precum cel pancreatic şi cele din zona capului şi a gâtului, care sunt destul de greu de tratat cu tehnologiile disponibile.
Noul medicament funcţionează prin creşterea capacităţii sistemului imunitar de a recunoaşte şi a ataca tumorile. Cercetări recente au sugerat că multe tipuri de cancer pot dezactiva celulele imunitare, nepermiţându-le acestora să mai atace tumorile.
Noul medicament poartă numele de ChiLob 7/4 şi are rolul de a reactiva aceste celule imunitare şi de a le mări numărul. Prin crearea acestui vaccin medicii spun că ei determina celulele imunitare să identifice cancerul şi să ţintească celulele afectate.
Până acum, un studiu realizat pe 26 de pacienţi sufereau de cancer pancreatic a dat rezultate promiţătoare. Acum, oamenii de ştiinţă vor iniţia un nou studiu clinic, finanţat de Uniunea Europeană cu 5 milioane de lire sterline, pentru a putea testa tratamentul pe un eşantion mai mare.
„Ceea ce am descoperit a fost că există un spectru larg de receptori care pot activa şi dezactiva celule imunitare. Unele tipuri de cancere sunt capabile să dezactiveze celulele imunitare. Tocmai de aceea noi am lucrat la creare unui medicament care grăbeşte reactivarea sistemului imunitar. Dacă vom folosi medicamentul ca pe un vaccin, vom avea posibilitatea de a dirija şi antrena celulele imunitare să ţintească cancerul”, a declarat profesorul Martin Glennie, specialist în studierea cancerului şi coordonatorul studiului.
Noul medicament face parte din tratamentele anticancer folosite în imunoterapie care încearcă, mai curând, să determine sistemul imunitar al pacientului să atace tumorile, astfel încât acesta să nu fie nevoit să se bazeze doar pe chimioterapie sau radioterapie.
„Noi credem că ChiLob 7/4 ne poate asigura un spectru larg de tratamente, spre deosebire de noile medicamente anticancer care sunt create doar pentru anumite tipuri de cancer. Acest lucru face ca medicamentele create anterior să fie foarte scumpe. Noi credem că multe cancere au în ele celule imunitare care au încercat să reacţioneze împotriva tumorii, dar care au fost dezactivate. Aşadar, dacă noi le reactivăm acestea ar trebui să distrugă cancerul, mai ales atunci când vom folosi tratamentul în combinaţie cu altele”, a declarat Martin Glennie.
De asemenea, Glennie a declarat că speră ca ChiLob7-4, un al medicament similar la care lucrează oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton, să înceapă să fie utilizat pe scară largă în următorii 5 ani, dar asta doar dacă studiile clinice vor da rezultate favorabile.
„Până acum am constatat că tratamentul produce simptome asemănătoare gripei, dar acestea sunt slabe comparativ cu efectele secundare ale chimioterapiei şi în plus, ele dispar odată ce dispar anticorpii. Credem că acest tip de medicamente ar putea fi utile mai ales pentru cancerele dificil de tratat, dar nu excludem folosirea lor pentru toate timpurile de cancer”, a mai declarat prof Glennie.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…