Părul albeşte din cauza unei acumulări de peroxid de hidrogen în foliculii de păr, lucru care determină albirea firelor din interior spre exterior.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul bolii de piele numită vitiligo (care provoacă depigmentarea pielii şi a părului).
În noul studiu, experţii au analizat un grup internaţional de 2,411 de pacienţi care sufereau de vitiligo. Pacienţii au fost trataţi cu un medicament cunoscut ca pseudocatalază activată de lumina soarelui, iar în urma administrării s-a constatat că pigmentul pielii şi al genelor revenise.
Gerald Weissman, redactorul şef al FASEB Journal, susţine că acest tratament ar putea fi dezvoltat pentru a permite repigmentarea părului grizonant, sau prevenirea albirii firelor de păr. „De multe generaţii, s-au născocit diferite remedii pentru ascunderea şuviţelor albe de păr, dar acum, pentru prima dată, a fost dezvoltat un tratament”, a declarat acesta.
Între timp, el a mai explicat că prioritară este dezvoltarea unui tratament pentru vitiligo. „Deşi descoperirea este captivantă, ceea ce este şi mai interesant este faptul că ea poate fi utilizată şi pentru vitiligo. Această afecţiune, deşi tehnic este cosmetică, poate avea efecte socio-emoţionale serioase. Dezvoltarea unui tratament eficient pentru această boală are potenţialul de a îmbunătăţi radical vieţile multor oameni”, a mai adăugat Weissman.